Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevinin Didim Belediye Meclisine verdiği dilekçe doğrultusunda cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesi tartışmaların arasında oy çokluğuyla kabul edildi.
İstanbul Maltepe Belediyesinin ardından cemevi ibadethane olarak kabul eden ikinci yerel yönetim Didim Belediyesi oldu. Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, bu kararın Türkiye’de diğer il ve ilçe belediyelerine bir örnek teşkil edeceğini düşündüğünü ifade ederek herkesin inancının özgürce yaşaması taraftarı olduklarını kaydetti.
Didim Cemevi üyelerinin dilekçesi ile meclis gündemine gelen Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi Didim Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısında Hukuk Komisyonuna sevk edilmişti. Ocak ayı toplantısında tekrar gündeme gelen konu AK Parti ve MHP meclis üyelerinin 12 çekimser oyuna karşılık CHP ve DSP’li meclis üyelerinin 13 kabul oyu ile mecliste kabul edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, "Cemevinin yerel bir belediye tarafından meclisinde ibadethane olarak kabul edilmesi güncel hayata bir yansıması olmaz. Fakat Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi Türkiye’de bugüne kadar yapılması gereken bir durumdu. Bizim aldığımız karar daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilmiş bir karar. Bizden önce Maltepe Belediye meclisi böyle bir karar aldı. Bu kararı alan Türkiye’de ikinci belediyeyiz. Türkiye’de herkesin inancının özgürce yapılabilmesi taraftarıyız. Bize daha önce Cemevinden böyle bir dilekçe aldık. Daha önceki meclisimizde bu konu gündeme geldi. Bizde Hukuk Komisyonuna havale ettik. Hukuk komisyonumuzdan gelen raporu bugün meclisimizde oy çokluğu ile kabul ettik. Çekimser arkadaşlarımızın çok aykırı olduğunu düşünmüyoruz. Aldığımız bu karar tüm Türkiye’de emsal teşkil ettiğini düşünüyoruz ve önümüzdeki günlerde bu gibi kararların değişik belediyelerde alınacaktır" şeklinde konuştu.
MHP’Lİ ÜYELERLE BAŞKANIN TARTIŞMASI
Tartışmaların ardından Başkan Atabay maddeyi oylamaya sunarken, CHP’li Meclis üyelerinin tamamı ile DSP’li Vedat Ege ve Celaletin Erol’un ’evet’ oyu verirken, AK Parti, MHP ve DSP’li Mustafa Kıray çekimser oy kullandı. Madde oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından MHP’li Nuh Ali Yılmaz baskı yoluyla oylamanın yapıldığını ve Başkan Atabay’ın ayrımcılığa tetiklediğini belirtirken, Başkan Atabay da provakotörlüğün yapılmamasını istedi. Başkan Atabay kimseyi kimseden ayırmadıklarını belirterek, bu kararı mecliste alınan sembolik karar olduğunu söyledi.
CEM EVİ YÖNETİMİ İBADETHANE KARARINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Derneği Başkanı Hasan Dikçe, Didim Belediye Meclisi’nde cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Dikçe, “Bu karar Alevilerin ibadethanelerini kendi istedikleri yerde yapması açısından önemli bir karar; Oy çokluğuyla alınması bizleri üzmüştür ama katılan ve görüşlerini sunan meclis üyeleri görüşleri doğrultusunda hareket ettiler. Bu karar CHP’li belediyeler içerisinde İstanbul Maltepe belediyesinin ardından alınan ikinci karar, Önemli bir karar teşekkür ediyoruz. Didim halkı ve bizler açısından olumlu oldu. Bu kararın Türkiye’deki diğer belediyelere örnek olmasını istiyoruz. Bu fırsat kaçırılmamalı” dedi.