Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniğinden Opr. Dr. Zehra Yılmaz “menapoz sonrası kanamalar” hakkında bilgi verdi.
Dr. Yılmaz açıklamasında, “Menopaza girdikten sonra, yani adet kanaması olmadan bir yıl geçtikten sonra, oluşabilecek en ufak bir kanama dahi normal kabul edilemez ve mutlaka incelenmesi gerekmektedir. Kişilerin yumurtalık fonksiyonları bittikten sonra bir yıl süreyle adet görmedikleri süreçten itibaren ‘menopoz dönemi’ başlar. Menopoz dönemine giren bir kadında kanama olması durumunda buna ‘menopoz sonrası kanama’, ‘menopozda kanama’ veya tıbbi literatürdeki ismi ile ‘postmenopozal kanama’ adı verilmektedir” dedi.
Menopoz sonrası kanamanın en sık hormon replasman tedavisi (HRT) sırasında görüldüğünü vurgulayan Opr. Dr. Zehra Yılmaz, “Menapoz şikayetlerini azaltmak için verilen hormon tedavisi (HRT) endometriyumun (rahim tabakası) kalınlaşmasına sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra rahim içi veya rahim ağzından kaynaklanan polipler, östrojen hormonunun azalmasına bağlı rahim tabakasının incelmesi, östrojen hormonunun fazlalığına bağlı rahim tabakasının kalınlaşması ve fazla kilolu kadınlarda yağ dokusunun östrojen salgılamasına bağlı kanamalar da olabilmektedir. Menapoz sonrası kanamaların yüzde 5-10’u endometrium kanseri nedeni ile oluşmaktadır. Daha az oranda da olsa rahim ağzı iltihapları, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, vücudun herhangi bir yerinde östrojen salgılayan tümörler de kanamalara neden olabilir” diye konuştu.
Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Zehra Yılmaz şu bilgileri verdi: “Tanı koyulmadan önce hastanın öyküsü alınır. Kaç yıldır menapozda olduğu sorgulanır, fizik muayenesi yapılır. vajen, rahim ağzı değerlendirilir. Vajinal ultrason ile yumurtalıklar, rahim ve çevre dokular değerlendirilir, rahim tabakası ölçülür. 5 mm’nin üzerinde ise biyopsi yapılır. Hormon tedavisine bağlı kanamalar ilaç düzenlemesi ile kontrol altına alınabilir. Atrofi nedeni ile olan kanamalarda da ilaç tedavisi önerilir. Poliplerde cerrahi işlem uygulanmalıdır. Bu işlem histeroskopi veya klasik operasyon (rahim alınması) şeklinde olabilir. Hiperplaziler de hiperplazinin tipine, hastanın durumuna göre ilaç tedavisi ve takip veya rahim ve yumurtalıkları alınması uygulanır. Kanserlerde hastalığın evresine ve kanserin tipine göre, cerrahi tedavi, kemoterapi ve radyoterapi tek başına veya birlikte uygulanır.”