2014’ü “sıçrama yılı” olarak ilan eden CarrefourSA, 2015 yılını “vites büyütme dönemi” olarak belirledi. Türkiye’deki 20’nci yılını geride bırakan CarrefourSA, yeni dönemle birlikte 2014 yılında satışlarını yüzde 20 artırarak cirosunu 3,1 milyar TL’ye, net karını da 100,5 milyon TL’ye ulaştırarak beş yıl sonra kar açıkladı.
‘CarrefourSA Yıllık Değerlendirme Toplantısı’, Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer ve CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet T. Nane’nin katılımıyla Sabancı Center’da gerçekleşti. Toplantıda, Haluk Dinçer ve Mehmet T. Nane, CarrefourSA’da sürecin Sabancı Holding’e geçmesiyle elde edilen başarılar ve 2015 yılında atılacak adımları katılımcılarla paylaştılar.
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, başarıya giden yolda doğru adımları attıklarını belirterek; “Daha yolun başındayız, hedefimiz Sabancı Holding’in gücü ve Carrefour Grup’un perakendedeki deneyimi ile tüketicinin kalbinde bir numara olmak” dedi. CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet T. Nane, “CarrefourSA olarak yaptıklarımızı yapacaklarımızın teminatı olarak görüyoruz. “Sıçrama yılı” olarak tanımladığımız 2014’ün ardından 2015 yılını da “vites büyütme” dönemi olarak ilan ediyor ve 2014’te elde ettiğimiz başarıya benzer, kayda değer bir karlılık ve ciro artışı bekliyoruz. Buna göre 2015’te satışlarımızı 2014’e oranla yüzde 30 artıracağız. Hedefimiz 2015 sonunda 4 milyar TL ciroya ulaşmak. Bu sene, Türkiye’nin dört bir yanında 200 yeni market açarak 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağız” diye konuştu.
2 BİN 500 YENİ İŞ
2014 yılında 127 tane mağaza açtıklarını belirten Mehmet T. Nane, 2015’te bu rakamı arttırarak istihdamımızı 2 bin 500’e çıkaracağız dedi. Bu yıl elde ettikleri karlılığı 2015’te de devam ettireceklerini ifade eden Mehmet T. Nane, “İstihdamı direk mağazalarımıza yaptığımız iş alımları ile yapacağız. Bu 2 bin 500 tane yeni iş yaratmak demektir. Bu sayede ülkemizin işsizlik problemine bir nebze olsun çare olabiliyorsak şirket olarak sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluyoruz. İşe aldığımız arkadaşlarımızı bize has eğitimlerden geçiriyoruz. Bu da onların bileklerine birer altın bilezik olarak kalıyor. Bu sayede işe aldığımız arkadaşlarımızın hayata daha etkin bir şekilde bakmalarını kariyer planlaması yapmalarını sağlamış oluyoruz” dedi.
İstihdam alanında geçtiğimiz sene CarrefourSA Ailesi’ne bin kişi daha ekleyerek 8 bin kişilik dev bir aile olduklarını vurgulayan Mehmet T. Nane, 2016 sonu itibarıyla 12 bin kişiye ulaşacaklarını söyledi. Nane, istihdam oluştururken aynı zamanda da perakende okulu olarak görev yapacak CarrefourSA Akademi’yi kurduklarını, akademi ile çalışanlara teorik ve pratik eğitimler verilirken sektöre nitelikli iş gücü kazandırmaya başladıklarını söyledi. Böylelikle çalışanlarının gelişimine yatırım yapan bir marka olduklarının altını çizen Mehmet T. Nane, CarrefourSA Akademi’den meslek okulları ile iş birliklerine, gelişim programlarından kişisel kariyer yolculuklarına kadar her alanda CarrefourSA organizasyonunu geliştirip daha da güçlendirmek istediklerini belirtti.
“TÜRKİYE’NİN LİDER MARKASI OLACAĞIZ”
“Hiç kaybetmediğimiz heyecanımız ve sektördeki köklü geçmişimizle çok kısa sürede Türkiye’nin lider markası olacağımıza inanıyoruz” diyen Haluk Dinçer, “Sabancı Holding olarak sektörün tam olarak bekledikleri gibi büyüdü. 2015 yılında da bu büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Planlarımız doğrultusunda 2016 sonu itibarıyla 750 markete ulaşmak ve net satışlarımızı 2013 yılına göre 2 katına çıkararak 5 milyar TL’ye ulaştırmak istiyoruz. Her zaman belirttiğimiz gibi müşterilerimizle, çalışanlarımızla ve yüzlerce iş ortağımızla büyük bir aileyiz. Bizler CarrefourSA ve bu büyük ailenin birer ferdi olarak hiç kaybetmediğimiz heyecanımız ve sektördeki köklü geçmişimizle çok kısa sürede Türkiye’nin lider markası olacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Haluk Dinçer, modern perakende pazarının toplam perakende pazarı içinde yüzde 35 - 40’lık gibi bir payı teşkil ettiğini dile getirerek sektörde markalar arası satınalma veya birleşmelerin yaşandığını, bu çerçevede de Ocak ayında İsmar Marketler Zinciri’nin 26 marketini bünyelerine kattıklarını ve bu marketlerin CarrefourSA’nın organize perakende sektöründeki konumunu daha da güçlendireceğine inandıklarını belirtti.
2014 yılının CarrefourSA adına gerçek anlamda “diriliş ve sıçrama yılı” olduğunun altını çizen Haluk Dinçer, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl bize başarıyı getiren başlıca etmenler arasında doğru lokasyonlarda doğru market yatırımları, insan kaynaklarına ve teknoloji kökenli perakendeye verdiğimiz önem ve tedarikçilerimizle olan ilişkilerimizi sadeleştirmemiz yatıyor. Büyüme, market konsepti, insan kaynakları ve teknolojik altyapı alanlarında toplam 165 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. 2014 yılında 127 yeni marketi hizmete açarak, bugün 41 ilde toplam 366 marketle ülke çapında hizmet veriyoruz. Zor geçen bir yıla rağmen CarrefourSA’nın geleceğini daha da parlak kılacak önemli yatırımlar ve insan kaynağını güçlendirecek atılımlar gerçekleştirdik. CarrefourSA’yı geleceğe taşıyacak tüm bu yatırımlarımızın meyvelerini kısa vadede almaya başladık. Geçen yılki net satışlar ile karlılık seviyemiz, market açılışlarımız ve mutlu müşteri geri bildirimleri gösteriyor ki başarıya giden yolda doğru adımlar atıyoruz. Ancak daha yolun başındayız, hedefimiz Sabancı Holding’in gücü ve Carrefour Grup’un perakendedeki deneyimi ile tüketicinin kalbinde bir numara olmak.”
“244 MAĞAZA İLE BAŞLADIK 333 MAĞAZAYA ULAŞTIK”
CarrefourSA’nın 2014 yılına dair değerlendirmeleri içeren ve 2015 yılı stratejilerini aktaran bir sunum yapan CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet T. Nane, “Geçen 20 yılın ardından 2014 yılında Sabancı Holding’in de gücünü arkamıza alarak daha samimi, yalın, hızlı ve modern bir marka olmak adına birçok alanda yatırıma imza attık. Öncelikle stratejimizi glokalleşme; lokal değerleri göz ardı etmeden global bir marka olabilme üzerine kurduk” dedi Mehmet T. Nane, bir yıllık süreci şöyle anlattı: “CarrefourSA’daki değişim ve dönüşüme 244 mağaza ile başladık. Var olduğumuz şehirlerdeki mevcudiyetimizi güçlendirirken aynı zamanda olmadığımız noktalara da hizmetimizi taşıdık. Toplam 127 market açılışı gerçekleştirerek yılı 333 mağaza ile kapattık. Bugün Türkiye genelinde 41 ilde 366 mağaza ile müşterilerimize ulaşıyoruz. Herkese ulaşabilmek ve beklentilere karşılık verebilmek üzere konseptlerimizde yeniliğe gittik. Mini konseptimizi oluşturarak günlük tüketime yönelik hızlı çözümler sunduk. Süper ve Gurme konseptlerimizle farklı müşteri gruplarının farklı beklentilerini en yüksek düzeyde karşılar hale geldik. Tüketicilerimizin karşısına “Ne Lazımsa CarrefourSA” diyerek çıktık ve sadece fiyat odaklı bir iletişim değil aynı zamanda müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini iyi anlayan bir marka stratejisi uyguladık. Milli Takımlar Perakende Tedarikçiliği’ni üstlenerek yerelliğimizi vurguladık.”
Yeni dönemde marketlerde taze gıda ürünlerine odaklanarak tüketicilerine “en yüksek kalite ve en uygun fiyat” ilkesiyle hizmet verdiklerinin altının çizen Mehmet T. Nane; “2014 yılında başlattığımız Tarladan Sofraya uygulaması ile artık halden değil direkt tarladan, bahçeden satın alma yapıyoruz. Tarladaki ürünü, tüm tedarik süreçlerinde takip ederek 36 saat içinde marketlerimize ulaştırıyoruz. Böylelikle hem yerel tarımın gelişimini sağlıyor hem de ürünlerimizin tazeliğini, besin değerini koruyor ve müşterilerimize fiyat avantajı sağlıyoruz. Tazeliğin yanı sıra çeşitlilik konusunu da önemsiyoruz. Topraklarımızın cömertliğini ve zenginliğini sofralarınıza taşımak ve marketlerimizde onlarca mahsulü sunmak için çiftçilerimiz ve üreticilerimiz dahil olmak üzere tedarik zincirinin bütün aktörleriyle el ele ve titizlikle çalışıyoruz” dedi.
Carrefour markalı ürünlere de odaklandıklarını belirten Nane, ürünlerin hammaddesinden üretimine, ambalajlanmasından, depolanmasına kadar birçok alanda yeniliğe gittiklerini belirterek güvenilir üreticilerle doğru ürün gruplarında iş birliklerine başladıklarını ve 2014 yılı içerisinde 100’ün üzerinde öz markalı yeni ürün lansmanı yaptıklarını dile getirdi. Nane, hipermarketlerde başlattıkları Shop in Shop uygulamasıyla farklı markalarla iş birliğine giderek yeni bir konsepte imza attıklarını belirtti.
CarrefourSA’yı geleceğe taşıyacak teknolojik altyapı yatırımlarına da değinen Mehmet T. Nane, bilgi teknolojileri alanında toplam 30 milyon TL’yi bulan bir yatırımla SAP teknolojisine adım attıklarını ve mevcut IT yapısını yerelleşmiş, bilimsel perakendeciliği ve hızlı iş kararları alabilmeyi destekleyen esnek bir altyapıya dönüştürdüklerini kaydetti. E-Ticaret kanalına da değinen Nane, Carrefoursa.com’un hizmet bölgelerine Antalya, Mersin, İzmit ve Adana illerini eklediklerini, bugün itibarıyla 9 ilde 20 bin ürün sunduklarını dile getirdi.
SOSYAL SORUMLULUK ŞİRKETİMİZİN BİR PARÇASI
‘Sosyal sorumluluk bizim şirketimizin ayrılmaz bir parçası’ diyen Mehmet T. Nane, “Sabancı Holding’in kurucusu rahmetli Hacı Ömer Sabancı’ nın bir sözünü kullanıyoruz. ‘Bu topraktan aldığını bu toprağa vermek’ Sosyal Sorumluluk alanında yaptığımız işler çevreye de duyarlı olacak. Geçen yıl başlattığımız atık yağ toplama projemiz hala devam ediyor. Bir de çevreye duyarlı poşetler üreterek kullan at poşetler yerine daha uzun süreli kullanılcak poşetler yaptık ve bunların üzerine Darüşşafaka öğrencilerimizin resimlerini basaraktan bu poşetleri satıyoruz. Elde ettiğimiz gelirlerin yüzde yüzünü Darüşşafaka’da gençlerimize burs olarak kullanıyoruz. Bu sayede hem gençlere hem de çevreye sosyal sorumluluğumuzu yerine getirip katkımızı sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Toplantı sonunda CarrefourSA’nın Hedefleri şu şekilde açıklandı: “2015 yılında 4 milyar TL ciro, 200 yeni market, 2 bin 500 yeni çalışan. 2016 yılında 5 milyar TL net satış, toplam 750 market, toplam 12 bin çalışan."