TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye meclisinin nisan ayı ilk toplantısı yapıldı.

Açılış konuşmasında bir aylık çalışmaları değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İslam dünyasının Kutlu Doğum Haftası'nı kutlamaya hazırlandığı bu dönemde Vatikan'ın aldığı kararın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İslam'ın, Hazreti Muhammet'in barış ve kardeşliği bizzat yaşayarak gösterdiği en muhteşem ve en son din olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, "Onun ahlakının izinde olan insanların barış ve kardeşlikten yana olacağı açıktır.  Böylesine güzel bir konuyla Kutlu Doğum Haftası'nı kutlamaya başlamışken önceki gün itibarıyla Ermeni yalanını onayladığını açıklayan Vatikan, önemli diplomatik kriz yaşanmasına neden olmuştur" dedi.

Söz konusu iddiaların gerçekle alakası olmadığını kaydeden Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"100 yıl önce Çanakkale'de 250 bin insanımız şehit oldu. Sarıkamış'ta, Kafkaslar'da, Balkanlar'da, Yemen'de, Suriye'de, Galiçya'da, Sarıkamış'ta yüz binlerce atamız can verirken Ermeni çeteciler ordularımıza lojistik getiren birliklere pusu üzerine pusu kurdu. Onları yüzyıllardır topraklarında barındıran Osmanlı, bitmek bilmeyen bu olayların neticesinde ordusunun bekasını temin edebilmek için onları belli bir göçe tabi tuttu. Bunun dışında tek bir kişinin katline izin verilmemiştir."

Gümrükçüoğlu'nun konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisinin AK Parti Grup Başkanvekili Sait Gürsoy, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ile meclis üyeleri Ali Sağır ve Musa Öztürk’ün imzasıyla Vatikan’ın kınanması için önerge verildi.

Gündeme alınan önerge oybirliğiyle kabul edildi.

Öte yandan, Trabzon'un Sürmene ilçesinde Fenerbahçe otobüsüne yapılan silahlı saldırı da verilen önergeyle kınandı.