Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Türk Kültür Günleri organizasyonu başladı.
Macaristan Türk İslam Derneği tarafından Budapeşte’nin 14. Bölgesinde bulunan şehir parkındaki Vayda Hunyad Kalesi önünde 9-10 Mayıs tarihlerinde düzenlenen etkinliğin açılışını Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, bölgenin Belediye Başkanı Gergely Karacsony birlikte yaptı. Organizasyona Macaristan MÜSİAD Temsilcisi Fadıl Başar, Macar-Türk Ticaret Odası Genel Sekreteri Mustafa Sezen, UETD Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, Yunus Emre Kültür Merkezi Macaristan Müdürü Yakup Gül, TİKA Macaristan sorumlusu Pınar Özcan olmak üzere bu ülkede yaşayan Türk vatandaşları ve Macarlar katıldı.
Organizasyonda Yeniçeri kıyafeti giyen Türk vatandaşına Macarlar ve yabancı turistler büyük ilgi gösterirken, Türk mutfağından nefis börekler, dolmalar, baklava çeşitleri ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Öte yandan ziyaretçiler Türk hediyelik eşyaları ve gıda ürünleri alma imkanı da buldu.
Okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından organizasyonun açılış kurdelesini kesen Büyükelçi Şakir Fakılı, Budapeşte’deki Türk Kültür Derneği’nin yapmış olduğu bu etkinliğe herkesin hoş geldiğini, Türk kültürünün tanıtılacağı bu organizasyonda Türkler, Macarlar ve bütün yabancıların birlikte kardeşçe güzel vakit geçirmesini arzu ettiğini söyledi.
14. Bölge Belediye Başkanı Gergely Karacsony ise, belediye olarak bu organizasyona destek verdiklerini, Macarların ve Budapeşte’yi ziyaret eden yabancı turistlerin Türk kültürünü yakından tanıyabilmesi için bu organizasyonun isabetli olduğunu, Türk-İslam Derneği’ne başarılar dilediğini kaydetti.
Organizasyonu düzenleyen Macaristan Türk-İslam Kültür Derneği Başkanı Kürşat Kılıç İHA’ya yaptığı açıklamada, Budapeşte’nin kalbi olan Hunyadi Kalesi önünde, Kahramanlar Meydanı’nı arkasında Türk kültürünü tanıtma amacıyla kermes yaptıklarını söyledi. Organizasyonun açılışını Büyükelçi Fakılı ve Belediye Başkanı Karacsony’inin yaptığını belirten Kılıç, "Organizasyonda Türk kültürünü tanıtıcı kitaplar, CDler, Türk yemekleri, Türk tatları, kebapları, dönerini sunuyoruz. Oldukça yoğun bir ilgi var. Sadece Macarların geldiği bir mekan olmadığı için buraya gelen yabancı turistlerin de büyük ilgisi var. Türk kültürünü 2 gün boyunca tanıtacağız’’ diye konuştu.