Ebelik Haftası nedeniyle açıklama yapan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Zuhal Güler, ebeliğin bağımsız bir meslek olma özelliğini tamamen yitirdiğini, ebelerin her gün yaptıkları ve çok iyi uyguladıkları doğum süreci hakkında bile bağımsız karar veremez hale getirildiğini belirterek, “Geçmişten beri, kadınlar arasında kadınlar tarafından yapılan bu işler, önce erkeklerin eline geçmiştir. Şimdi ise erkek egemen tıp zihniyeti ile yapılmaktadır” dedi.
Normal doğum olarak adlandırılan normal sürecin, modern tıbbın inşa sürecinde normal olmaktan çıktığını ifade eden Güler, “Ebelik mesleğinin itibarını düşüren ilk müdahaleler, gebelik, doğum ve çocuk bakımı süreçlerinin tıbbileştirilip, hekime bağımlı hale getirilmesiyle mümkün olmuştur. Sağlıkta neoliberal politikaların uygulanması sonucunda, insan bedeni metalaştı, doğum ve annelik süreçleri doğal süreçler olmaktan çıkartılarak karlı bir iş olarak algılanmaya başlandı. Doğum yapan kadınların, performans puanı için gereksiz tıbbi müdahalelere zorlanması ise bu ticarileşmenin korkunç boyutunu gözler önüne seriyor” diye konuştu.
Başkan Güler, sağlık göstergeleri arasında ilk sıralarda yer alan anne ölüm oranı, bebek ölüm oranı, 5 yaş altı ölüm oranı ve kızamık sıklığının azaltılmasında ebelerin birinci derece de öneme sahip olduğunu dile getirdi.