Amerikalı Yazar Katharine Branning, Büyük Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın hanımı Mahperi Hunat Hatun’u “Ay Sultan” adıyla 700 sayfalık romana dönüştürdü.
Roman hakkında bilgiler veren Branning, "Selçuklu sultanlarının en meşhuru 1. Alaaddin Keykubad’dır. Onun efsanevi şahsiyeti, Türk halkının bilincinde hala büyük bir silüet olarak varlığını sürdürmektedir. Onun adını taşıyan caddeler, meydanlar, okullar bulunmaktadır. Anadolu’da bulunan eserleri hala kasabaları, şehirleri süslemekte, çocuklara onun adı verilmekte ve onun kahramanlıkları üzerinde çalışılmaktadır. Ancak, bu romanın mihverinde efsanevi Alaaddin değil, onun eşi Mahperi Hatun bulunmaktadır. Mahperi Hatun’un kocasının ölümünün ardından mal varlığını ve muhteşem zekasını bir dizi abide bina ettirmekte kullandığına dair tarihi deliller bulunmaktadır. O, Türk tarihinde sanatı destekleyen ilk kadınlardan biridir.” ifadelerini kullandı. Katharine Branning ayrıca, eserini Kayseri’de yaşayan şair ve Yazar Muhsin İlyas Subaşı’na ithaf ettiğini dile getirdi.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Kayserili yazar Muhsin İlyas Subaşı ise, "Yazar, bu muhteşem eserini kitabının başına aldığı boş bir sayfaya “Her nefesi şiir olan Üstad Muhsin İlyas Subaşı’na” ifadesiyle bize ithaf etmek gibi bir olağanüstü kadirşinaslık göstermiştir. Bir yabancı yazarın bir Türk yazara gösterdiği bu teveccüh, çok az insana nasip olur. Bunu, kendim adına bir övünç vesilesi saymaktan çok, böyle bir eserin önce Amerika’da İngilizce, sonra da ülkemizde Türkçe olarak yayınlanması kültür ve medeniyetimiz adına olağanüstü bir kazançtır. kendisine bu vesileyle buradan şükranlarımı sunmak istiyorum” diye konuştu.