14 yıl önce çilekle tanışan ve gelirlerinin büyük kısmını çilekten elde eden üreticiler, köy yolu üzerinde açtıkları tezgahlar ile Kütahyalı vatandaşlara taze çilek tattırmanın mutluluğunu yaşıyorlar.
HOBİ OLARAK?BAŞLADI?GEÇİM?KAYNAĞI?OLDU
Merkeze bağlı Demirciören Köyü bundan on dört yıl öncesine kadar çileği sadece bir meyve olarak biliyordu. 14 yıl önce başlayan ve ilk tohumları ekilen çilek bugün köyün en büyük geçim kaynağı olmuş durumda. 15 Mayıs ile Haziran ayının son günlerinde 45 günlük bir zaman dilimde çıkan çilek ile Demirciören’de yıllık çilek üretimi 400 ton. Üretilen bu 400 ton çileğin 350 tonu yurt dışına dondurulmuş gıda olarak gönderiliyor. Kalan 50 ton ise Kütahya pazarında satılıyor. Şeker oranı çevre köylerde üretilen çileklere göre daha doğal şekerli olan ve kendine has kokusu ile farklı bir lezzeti olan Demirciören çileklerinin yurtdışındanda talep aldığı belirtiliyor.
YAĞMUR ÜRETİMİ ETKİLEDİ
Haziran ayında başlayan aşırı yağışlar nedeniyle bu sene üretimde ciddi düşüş yaşandığını dile getiren Tüccar Hasan Hüseyin Bayraktar, “Nisan ayında yağan kar ve kıra düşmesi nedeniyle çilekler çiçekteyken don vurdu. Ardından aşırı yağmur yağması nedeniyle çilekler dalında çürümeye başladı. Üretimdeki düşüş nedeniyle her sene köyümüzde yapılan çilek festivali bu sene yapılamadı” diye konuştu.
GÜNLÜK 20 TON ÇİLEK TOPLANIYOR
Demirciören’de toplanan çileklerin ülkedeki çeşitli fabrikalara gittiğini belirten çilek tüccarı Hasan Hüseyin Bayraktar, “ Demirciören’in çilek üretiminde marka haline geldi. Bu anlamda Tarım il Müdürlüğü’nün de ciddi katkıları oldu. Fabrikalar Demirciören’in çileğini almak için çok iyi ücretler veriyor. Bu sayede hem köylü kazanıyor, hem de vatandaşlar kaliteli çilek ile tanışma fırsatı buluyor. Ancak aşırı yağışlar nedeniyle bu sene üretimde düşüş var” ifadelerini kullandı.(HD-EFE)