Afganistan’ın başkenti Kabil’de Türk konvoyuna gerçekleştirilen saldırıyı üstlenen Taliban, yaptığı açıklamada, saldırının hedefinin Türkler değil, Amerikalılar olduğunu belirtti.
Başkent Kabil’de yerel saatle 8.00 sıralarında aynı zamanda NATO temsilcisi olan Büyükelçi İsmail Aramaz’a tahsisli Koruma Timi konvoyuna intihar saldırısı düzenlendi. Türk Büyükelçiliği binası kapısı önünde meydana gelen saldırıda 1 Türk Astsubay hayatını kaybetti, 1 Astsubay da yaralandı. Afganistanlı yetkililer tarafından yapılan açıklamada saldırıda ayrıca bir Afgan sivilin de yaşamını yitirdiği ifade edildi. Büyükelçi Aramaz’ın ise konvoydaki araçlarda yer almadığı bildirildi.
Olayı anlatan görgü tanıkları, sedan tipi bir aracın konvoydaki araçlardan birine çarparak patladığını ve sonrasında etrafın kara dumanlarla kaplandığını ifade etti.
Saldırıyı üstlenen Taliban, yaptığı açıklamada, "Saldırının hedefi Türkler değil Amerikalılardı" ifadelerini kullandı.
TSK’DAN AÇIKLAMA
TSK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığından, NATO’nun Afganistan’daki Kıdemli Sivil Temsilcisi Büyükelçi İsmail Aramaz’a tahsisli Koruma Timinin aracına, 26 Şubat 2015 günü Türkiye saati ile 05:45 sularında, başkent Kabil’de bomba yüklü bir araçla saldırıda bulunulmuştur. Olayda Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu bir personel şehit olmuş, bir personel de yaralanmıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet diler, aile fertlerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz."