Antalya KHB’ye bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi ile Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerine kayıtlı hastalara yönelik dört günlük "Evde Sağlık Hizmeti Alan Yatağa Bağımlı Kişilerin Bakım Veren Aile Üyelerine, Bakıma ilişkin Verilen Eğitimin, Hasta ve Bakım Veren Açısından Değerlendirilmesi Projesi", Antalya Atatürk Devlet Hastanesi ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başladı.
Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki eğitime katılan Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz konuşmasında "Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Proje Birimi tarafından ’Evde Sağlık Hizmeti Alan Yatağa Bağımlı Kişilerin Bakım Veren Aile Üyelerine, Bakıma ilişkin Verilen Eğitimin, Hasta ve Bakım Veren Açısından Değerlendirilmesi’ başlıklı TÜBİTAK projesi yürütülmektedir. Projemizin amacı evde sağlık hizmeti alan yatağa bağımlı kişilerin bakım veren aile üyelerine, bakıma ilişkin verilen eğitimin etkinliğini, hasta ve bakım veren açısından değerlendirerek literatüre bilimsel veri kazandırmak ve evde sağlık hizmetlerinin gelişmesine katkı sağlamaktır" dedi.
Evde bakım hizmetlerinin genel olarak, bireyin sağlığını korumak, yükseltmek, yeniden sağlığına kavuşturmak amacıyla sağlık hizmetlerinin ve sosyal hizmetlerin profesyonel düzeyde veya aile bireyleri tarafından bireyin kendi evinde veya yaşadığı ortamda sunulması olduğunu belirten Prof.Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
"Sahaya çıkan evde sağlık personelinin gözlemlerine göre bakım verenlerin, bakım vermede yetersiz kaldıkları görülmüştür. Yapılan bir çalışmada bakım verenlerin yüzde 84’ünün evde hasta bakımına yönelik hiçbir eğitim veya bilgi almadıklarını belirlemişlerdir. Yine bir başka çalışmada ise bakım verenlerin yüzde 74,2’sinin bir uzman yardımına gereksinim duydukları bildirilmiştir. Buna karşılık, nitelikli bakımla, hastaların yaşam kalitesinin artırılması, oluşacak olumsuz etkilerin azaltılması, bakım veren kişilerin yüklerinin azaltılması, verilecek eğitimlerle mümkün görünmektedir. İşte bu amaçla 23-26 Şubat 2015 tarihleri arasında dört gün sürecek eğitim planlanmıştır. Faydanın ön plana çıktığı bu güzel eğitim etkinliğinin sonrasında etkili ve verimli bir şekilde uygulamaya dökülmesini temenni ediyorum."
Prof. Dr. Necat Yılmaz’ın açılış konuşmasının ardından Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nden 60, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden de 60 toplam 120 evde sağlık hizmetleri hastası hasta yakınlarına, beslenme, kronik hastalıklarda egzersiz ve fizik tedavi, hasta güvenliği ve güvenli çevre oluşturulması, yatağa bağımlı hastanın evde bakımı ve semptom yöntemi, iletişim ve önemi, evde bakımda sosyal destek sistemleri, kronik hastalıklar, evde bakım ve evde acil durum yönetimi konularında eğitim verildi.
Eğitimlere Proje Yürütücüsü Züleyha Toksoy, Araştırmacılar Dr. Erdoğan Taş, Dr. Nurcan Yalçındağ, Dr. Mehtap Alpak, Danışman olarak Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahat Gözüm, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nin evde sağlık hizmetleri birim çalışanları ve sosyal hizmet uzmanları katıldı.