Osman URAS/ BODRUM,(Muğla),() - MUĞLA Valisi Amir Çiçek, Bodrum İlçesi'nde, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, alternatif turizm faaliyetlerinin geliştirilmesiyle kıyıların betonlaşmadan kurtarılabileceğini söyledi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Kalesi İngiliz Kulesi'nde ilçede görev yapan ulusal ve yerel basın kuruluşlarından gazetecilerle bir araya geldi. Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan ve kurum amirleri tarafından karşılanan Çiçek'e ilçeye gelişinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, İl Çevre Müdürü Uğur Şeren, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik ve İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya'da eşlik etti. Turizm, alt yapı, sağlık ve benzeri konularda geçen yıl yapılan çalışmalar ve bu sene yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Vali Amir Çiçek, Bodrum'a değer katan tarihi bir mekanda bir araya gelmenin anlamlı olduğunu söyledi. Muğla'ya geçen yıl gelen yabancı turist sayısının 3 milyon 400 bine yakın olduğunu belirten Çiçek, turistlerin bölgenin doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile insanının misafirperverliği için geldiğini ve huzur bulduğunu söyledi. Turist sayısını artırmayı hedeflediklerini kaydeden Çiçek, alt yapı konusunda ilgili kurumların çalışma yapmasını gerektiğini belirterek çevreyi korumaya önem verdiklerini ve çevreyi herkesin birlikte koruması gerektiğini anlattı. 
TURİZME GÖLGE DÜŞÜRECEK HAREKETE MEYDAN VERMEYİZ
Çevrenin korunmasını bahane edip turizme zarar verecek hareketlere izin vermeyeceklerini kaydeden Vali Çiçek "Kıyılar hepimizindir. Bodrum, Muğla, hepimizindir. Burada turizme gölge düşürerek bir harekete meydan vermeyiz. Emniyet görevlilerimiz mümkün mertebe bu sınırı aştığı takdirde engel olurlar. Biz mümkün mertebe, yasak koyucu değiliz ama sınırı biliyoruz. Marjinal grupların hedeflerine buraları heder ettiremeyiz" dedi. 
PLANLAMA SIKINTISI VAR 
Özellikle alt yapı konusunda gönderilen kaynakların gönderildiği yıl değerlendirilmesini arzu ettiklerini belirten Vali Çiçek, Bodrum'da çözüm bekleyen katı atık sorunu ile ilgili 5 milyonluk bir kaynağın hazırda beklediğini kaydederek şunları söyledi: "Başlanmış ama iyi çalışmayan bir durum var. Parasızlıktan değil. İşin biraz organizasyonunun planlanmasının geç olmasından. Bakanlığımızın gönderdiği ödenek duruyor. Büyükşehir Belediyesi veya gerekiyorsa Bodrum Belediyesi ile birlikte bitirilmesi gerekir. Belediye başkanlarımızın ve diğer görevlilerin bu konuda çalışmaları var. Kaynak sıkıntımız yok. Ne sıkıntımız var? İyi planlamamaktan, yapılanları iyi çalıştıramamaktan dolayı bir sıkıtımız var ki onu da çözeceğiz."
Vali Çiçek, inceleme yaptığı ve Bodrum Ticaret Odası başkan ve üyeleriyle değerlendirmede bulunduğunu belirttiği ecrimisil konusunda ise bir çıkmaza girilmiş olduğunu savundu. Çiçek "Yani zamanında yüksek rakam tutarak bir tespit yapmışlar. Daha sonra inceleme yapılmış ve o gelen kontrolör de bu rakamları düşürmemiş. Çünkü düşürürse bana hesap sorarlar anlayışı var. Ama gerçekte onu tam araştırmamış. Daha bilimsel yöntemle arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Biz vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için uğraşacağız" dedi. 
TURİZM ÇEŞİTLİĞİ VURGUSU 
Muğla Valisi Amir Çiçek turizm denince deniz, kum, güneş ve otelciliğin anlaşıldığını, turizmin sadece bunlardan ibaret olmadığını söyledi. "Bir yere turizm getirelim deyince hemen otelleri yığmaya çalışıyoruz" diyen Çiçek "Turizm alanında önemli olan çeşitliliktir. Sağlık, spor turizmi var. Turizm çeşitliğini artırdığımız zaman koylarımızda inşaatlar olmaz. Orman içinde olabilecek turizm faaliyetleri de olabilir. Burada inşaat filan yok. Orman içerisinde kültürel faaliyetler var. Avrupa'da bu var. Köylerde, kırsal turizme bizim bölgemiz uygun. Kıyıda da turizm olsun. Ama tamamen kıyıya odaklanırsak inşaat sezonu deriz, turizm sezonu deriz. Muğla genelinde yaz kış turizm yapabilirsiniz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI