Tunceli’nin Hozat ilçesinde Vali Osman Kaymak’ın da katılımıyla cemevi açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Tunceli Valisi Osman Kaymak, cami ve cemevinden siyaseti ayrı tutmak gerektiğini söyledi.
Tunceli’nin Hozat ilçesi Köprübaşı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan cemevinin açılışı; Vali Osman Kaymak, eşi Emine Kaymak, vali yardımcıları Olgun Öner, Serdar Arslan, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Atila Tamer, Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, Hozat Kaymakamı Bekir Demir, Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, Alevi dedeleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirildi.
Cemevi başkanının açılış konuşmasının ardından söz alan Tarihçi-Yazar Ali Kaya, “Biz imam hatip okullarının olmasını istiyoruz. Ama Alevilerin de eğitim yuvaları olması lazım. İlahiyat fakülteleri olması lazım. Diyanet’e ayrılan bütçeden Alevilere de pay ayrılması lazım. Türkiye’nin Alevilerin AİHM’de kazandığı davalar karşısındaki tutumu Türkiye’de yargı sisteminin çöktüğünün kanıtıdır. Bugün üç bin tane cemevi yapılmıştır Türkiye’de. Hozat Cemevi de onlardan biridir. Cemevimiz de ibadet yeri olarak kalacaktır” dedi.
Cemevlerinin siyaset ve siyasilerin, ideolojilerin yarıştığı alanlar olmaması gerektiğini dile getiren Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat ise, “Cemevleri Alevilerin saf ibadet alanları olmalı. Alevilerin vergileriyle açılan mekanlarda, Alevilerin verdiği vergilerden alınan maaşlarla Alevilere hakaret edilmemeli” diye konuştu.
VALİ KAYMAK: “ALEVİLİK KÜLTÜRÜ YAŞATILMALI”
Cemevinin açılışında konuşan Tunceli Valisi Osman Kaymak, Alevilik hakkındaki farklı yorum ve tartışmalara değinerek, “Çoğunluğun kabul ettiği; Hak-Muhammed-Ali ölçüsü. Ehlibeyt yoluna sahip çıkılması lazım. Buna sahip çıkılması halinde inanın devletimiz son yıllarda gerçekten demokrasi, insan hakları alanında çok yollar kat etti. Eskinin baskıcı anlayışları artık terk edildi. O anlamda insanı öne çıkaran, insan haklarını öne çıkaran devlet anlayışı hemen hemen her yere hakim oldu. Bu çerçevede de inançlarımızı yaşama konusunda çok güzel gelişmeler yapılıyor. Tabii ki Alevilik kültürünün İslam’dan ayrı düşünülmesi düşünülemez. İslam içerisinde bir inanç sistemi. O anlamda da bu inanç sisteminin bugün sembolleşen birimi, binası da cemevleri. Tabii ki cemevlerinde cemler tutulacak. Alevi kültürünün yaşatılması lazım. Biraz önce bahsedilen eleştirilerin haklı tarafları var. Tabii ki devletimiz Alevilerin ihtiyaçlarını dikkate almak durumunda. Şu an biliyorsunuz bir seçim sürecine girdik. Benim genelde söylediğim bir kanaatim var. Cami ve cemevinden siyaseti ayrı tutalım. Aleviliğin sorunlarını dile getirirken siyasete bunları payanda etmeyelim. İnanın buralara siyaset girdiği zaman canlar arasında ayrılıklar giriyor. Onun için gelin derdimizi konuşalım. Aleviliğin yaşadığı sıkıntıları konuşalım ve çözüm konusunda da herkesten tek tek destek bekleyelim. Herkesi samimiyete davet edelim. O manada son seçim sürecinde de siyasileri de dinliyoruz. Bakın herkesin ortak olduğu konu artık cemevlerinin statüsünün verilmesi, cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması, dedelerin maaşa bağlanması konusu ciddi şekilde tartışılıyor. Ümit ediyorum ki bu konularda gelecek günlerde çok ciddi gelişmeler olacaktır” dedi.
"Bizim özellikle şikayetçi olduğumuz konu Alevi kültürü yok olmayla karşı karşıya" diyen Vali Kaymak, şöyle konuştu:
"O manada ben şahsen Tunceli Valisi olarak şunu görüyorum. Cemevlerine gittiğimiz zaman genelde ablalar, teyzeler, amcalar görüyorum. Gençlerimiz burada yoklar. Kültürümüz yok olmayla karşı karşıya. Lütfen gelin buna çare üretelim. Hep beraber gerçekten Ehli Beyt kültürünü çocuklarımıza aşılayalım. Can dediğin, canı önemseyen bir kültür eline silah alır da başkasını yaralar mı? Başkasının canını alır mı? İşte Alevilik kültüründen uzak kaldığımız için özellikle Türkiye’miz ve bölgemiz yıllardır acı çekiyor. O manada gençlerin geleceği açısından da cemevlerini çok önemsiyorum. Buralar yaşamalı, yaşatılmalı. Alevi kültürü yaşamalı, yaşatılmalı. Biz de devlet olarak bu kültüre sahip çıkarak sizlerin mutluluğunu, sizlerin ibadetinin önünü açma konusunda destek olma konusunda inanın bir valiniz olarak büyük mutluluk duyuyorum."
Konuşmaların ardından cemevinin yapımında emeği geçenlere plaket verildi. Plaket töreninin ardından Alevi dedesi tarafından okunan duayla cemevinin açılışı gerçekleştirildi.
Açılışın ardından Vali Osman Kaymak, kurum amirleri ve vatandaşlar birlik cemine katıldı.
Cemevi açılış töreni lokma dağıtımıyla sona erdi.