Gümüşhane Gençlik Merkezi üyesi gençler, kadına şiddete dikkat çekmek için şehrin üç ayrı bölgesinde sokak tiyatrosu gerçekleştirdi.
Töre cinayetleri, cefakar Anadolu kadını, aile içi şiddet, taciz, çocuk gelinler ve hayat kadını temalarında gerçekleştirilen etkinlikte 20 dakika boyunca sabit bir şekilde duran oyuncular bölgede bulunan vatandaşlar ve yoldan geçenler tarafından ilgiyle izlendi.
GÜMÜŞHANE SOKAK TİYATROSUYLA İLK KEZ TANIŞTI
Birçok vatandaş ilk kez gördükleri oyunu cep telefonuyla kaydederken, tamamı Gençlik Merkezi üyesi ve çoğu Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen üniversite öğrencilerinden oluşan tiyatro ekibi hem performanslarıyla hem de Gümüşhane’ye sokak tiyatrosunu tanıtmakla bir ilki gerçekleştirdi.
Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi Müdürü Selman Eroğlu, soyut bir tiyatro oyunu sahnelediklerini belirterek, kadına şiddete dikkat çekmek adına böyle bir tiyatro düşündüklerini söyledi ve “İnşallah amacına ulaşmıştır” dedi.
BİR SONRAKİ OYUN TEKNOLOJİYE BAĞLI OLARAK AİLE İÇİN İLETİŞİM OLACAK
Oyunu Belediye Başkanlığı önünde, Zafer Meydanında ve Atatürk Parkında sahneye koyduklarını ve oldukça olumlu tepkiler aldıklarını belirten Eroğlu, önümüzdeki süreçte de aile içinde teknolojiye bağlı olarak yaşanan sıkıntılar ve aile içindeki iletişim problemlerini konu alan bir oyun planladıklarını söyledi.
Eroğlu, Gençlik Merkezi olarak sadece sokak tiyatrosuyla değil, diğer özel günler için de tiyatro çalışması yaptıklarını sözlerine ekledi.
“KADINLAR BİZİM HERŞEYİMİZ”
Oyunun yönetmeni Mesut Budak ise gençlik merkezi bünyesinde ki gönüllü gençler tarafından oluşturulan tiyatro ekibiyle sokakta sahnelenen oyunda günümüzün en büyük problemlerinden birisi olan kadına şiddete dikkat çekmek istediklerini belirterek, “Kadınlar bizim her şeyimizdir. Kadınlar bizim kökümüzdür, onlar olmazsa biz olmayız. Bu şiddet bizim kanayan yaramızdır. Bu bağlamda bizde soyut bir çalışma yaptık” diye konuştu.
“KADINLARIMIZI BİRAZ DAHA SAYGI DUYALIM, BİRAZ DAHA ÖNEMSEYELİM”
Oyunculardan Gülsüm Gerger de son zamanlarda Türkiye’de kadına yönelik birçok şiddet olayına şahit olunduğunu hatırlatarak, bunu birazcık daha duyarlı hale getirmek, insanların tepkisini çekmek ve bilgilendirmek amacıyla bir şeyler yapmaya çalıştıklarını söyledi. Gerger, topluma “Kadınlarımızı biraz daha saygı duyalım, biraz daha önemseyelim” çağrısında bulundu.
“KADIN-ERKEK AYIRMADAN ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE HAYIR DİYORUZ”
Oyun sırasında Zafer Meydanında seçim çalışması yapan Gümüşhane’nin tek kadın milletvekili aday adayı Avukat Seval Kaçıran ise etkinliğin Gümüşhane için çok önemli ve anlamlı olduğunu söyleyerek oyuncuları tebrik etti. Kaçıran, kadın-erkek ayırmadan şiddetin her türlüsüne hayır dediklerini deklare etti.
Oyunun sonunda uzun süre sabit bir şekilde durmalarından dolayı bazı oyuncuların yerinden kalkarken sendelediği görüldü.