Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) özel yetenekli öğrencilerin tespiti amacıyla 22 Mart Pazar günü Türkiye genelinde ilk kez merkezi sınav yapılacak. Ülke genelinde aynı anda yapılacak sınava 228 bin öğrenci katılacak.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, MEB’in özel yetenekli öğrencilere yönelik 1960’lı yıllarda fen liseleriyle başlattığı çalışmaların 1996’da Bilim ve Sanat Merkezlerinin (BİLSEM) kurulmasıyla sürdüğünü söyledi. BİLSEM’lerde özel yetenekli öğrencilerin okul dışı saatlerde yetenekleri doğrultusunda etkinlik ve proje tabanlı eğitim aldığını anlatan Güngör, öğrencilerin güzel sanatlar, havacılık, akıl ve zeka oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji, şehir kültürü, yaratıcı yazarlık, drama, yazılım, yabancı dil, liderlik, mekatronik, astronomi ve uzay bilimleri gibi bilim dallarında özel ilgi ve yetenekleriyle buluştuğunu belirtti. Güngör, "BİLSEM’lere öğrenci alımının daha sağlıklı yapılabilmesi ve bu merkezlerde eğitim kalitesinin artırılması amacıyla merkezi bir sınav gerçekleştirilecek. İlk defa 22 Mart Pazar günü saat 10.00’da yapılacak merkezi sınava 228 bin öğrenci katılacak" diye konuştu.
Sınavın geçerlilik ve eşitlik ilkesi açısından tüm Türkiye’de aynı anda yapılacağını ifade eden Güngör, sınava katılacak öğrencilerin sınıf öğretmenlerince aday gösterilme yoluyla belirlendiğini bildirdi. Güngör, bu öğrencilerin e-okul sistemi üzerinden 16-23 Şubat’ta Bakanlığa bildirildiğini söyledi.