Bodrum’da gerçekleştirilen ve Türkiye de ilk defa Çağdaş Holding Beton Mikser ve Pompa şoförlerine verilen “Ekonomik ve Güvenli Sürüş Teknikleri” Eğitimi’nin birincisi yapıldı.
Eğitim Uzmanı Ali Kemal Kurnaz tarafından “Ekonomik ve Güvenli Sürüş Teknikleri” ile Castrol firmasından Ertuğrul Yüztaş’tan “Araçlarda Yağ Kullanımı” konulu eğitim Çağdaş Beton tesislerinde şoförlere anlatıldı. Castrol firmasının özel müşterilerine verdiği eğitimin, Türkiye de ilk defa Çağdaş Holding Beton Mikser ve Pompa şoförlerine verildiğine değinen firma sorumlusu Ertuğrul Yüztaş; “Eğitimde genel olarak yapılan değerlendirme sonucunda şoförler kafasına takılan soruları Ali Kemal hocaya ve bana ilettiler. Katılımcı bir eğitim gerçekleşti, Eksiklerimiz nelerdir soruları çözümlendi ve Çağdaş Beton Şoförlerinin bu çalışmadan verimli ayrılması sağlandı. 3 saat süren eğitimin amacı akaryakıt tüketiminde nasıl tasarruf sağlanır ve yağ kullanımında bilinçlendirme yönündeydi. Bu kapsamda Türkiye’de ilk kez verilen bu eğitimde bize yardımcı olan Beton Genel müdürüne ve çalışanlarına teşekkür ederiz” dedi.
SUNUMLAR EŞLİĞİNDE YAPILDI
Üç saat süren eğitimde sürüşü etkileyen çevresel, psikolojik ve mekanik faktörler ele alındı. Kaygan ve buzlu yolda sürüş güvenliği, aktif ve pasif güvenlik gereçleri, direksiyon ve doğru kullanımı, en çabuk yavaşlama yöntemi, doğru takip mesafesi, değişik hava şartlarında dikkat edilecek hususlar anlatıldı. Ayrıca motorlu taşıtların kayma sebepleri, kontrolü, virajlı yollarda ve kavşaklardaki hareket tarzı gibi konularda da bilgi verildi. Sürücü ve sürüş stresi yönetimi, trafik ve çevre güvenliği, yakıt maliyetinin düşürülmesi, arıza bakım ve onarım giderlerinin düşürülmesi gibi konular da görüntülü bir sunumla Ali Kemal Kurnaz ve Ertuğrul Yüztaş tarafından dinleyenlere anlatıldı.
Eğitim semineri öncesi yaptığı açıklamada: Daha hızlı, daha ekonomik ve daha kaliteli hizmet sunmak amacıyla elli kişiye yakın şoförüne yönelik eğitim verdiklerini söyleyen Beton Santrali Genel Müdürü Dağlarca Çağlar; “ Gelişen teknoloji karşısında şoförlerimizi bilgilendireceğiz, bu eğitim semineri sonrası yağ ve yakıt sarfiyatının düşeceğine, kaza ve arızaların da azalacağına inanıyoruz. İnsan odaklı yatırım yapmak Çağdaş Holding için çok önemli. Ekonomik ve Güvenli Sürüş semineriyle şoför ve operatörlerimiz araç kullanırken yaşadıkları problemleri bu işe yıllarını vermiş, çok tecrübeli bir isim olan sayın Kurnaz’dan dinleyecekler. Alınan bu eğitimler sonrası yakıt tasarrufu sağlayacağımızı düşünüyoruz. Eğitim araçların ve lastiklerin ömrünün uzaması, araçların ve sürücülerin çalışma performanslarının yükseltilmesine de fayda sağlayacaktır. Sadece amacımız beton satmak değil Benim sürücüm eğitimli olacak, cadde de trafikte araç kullanırken, dikkatli olacak, emniyet kemerini takacak kornasını gereksiz yere çalmayacak ve trafikte saygılı ve güvenli bir sürüş yapacak. Trafikte seyrederken her gördüğü aracı, her gördüğü kişiyi kendi potansiyel müşterisi olarak değerlendirecek. Bunları yaptığımız zaman marka değerimiz yükselir ve hali ile de bununda bize bir geri dönüşümü olur. Gelişebilmek için verimli çalışmak önemlidir ve bunu biz çalışanlarımıza eğitim vererek sağlamaktayız. Bu tür eğitim çalışmalarımız ilerleyen günlerde de devam edecektir” dedi.
MESLEĞİNİZİ SEVEREK YAPIN
Aranızda tecrübeleri katılımcıların olması da bu anlatımların verimli geçmesi bakımından olumlu bir sonuçtur diyen Eğitim Uzmanı Ali Kemal Kurnaz ise şoförlük mesleğinin en güzel şekilde yapılması için, her işte olduğu gibi şoförlük mesleğinin de sevilerek yapılması gerektiğini vurguladı. Çekirdekten yetişme şoförlerinde aralarında bulunduğuna değinen Kurnaz : “Kendi kendimize bazı sorular sorup cevaplarını aramalıyız, Özverili olmalı, özeleştiri yapabilmeliyiz, ben bu işin neresindeyim? Yeterli miyim eksiklerim var mı? Diyebilmek sizleri daha performanslı çalışmaya iten etkenler arasındadır. Sürücüler, araçlar arasındaki durma mesafelerini iyi ayarlamalılar. Araç sollama yaparken, solladığımız araca bakılmamalı, bulunduğumuz şeritte yol istikametine bakılmalıdır. Uykusuz, alkollü ve stresli bir şekilde direksiyon başına geçmemeliyiz. Araç kullanırken çevre faktörleri bizi baskı altına alır ve strese sokar. Davranışlar değişir ve buna müdahale edemezsiniz. Hava şartları araçları zorlar, bu bile sizi strese sokar. Gereksiz yere strese girmemelisiniz bu esnada araçla iletişiminizin kopar. Bilinçaltında bir şeyler olması ve gereksiz yere trafikte yaşanmış bir önceki olay diğerini tetikler ve bu da davranış değişikliğine neden olur. Eğer aracınız ile uyum içinde olursanız, araç kullanımız düzelir ve daha az stres yaşarsınız. Sabah kalktığımızda birbirimize günaydın dememek bile strese neden olmaktadır, bunu unutmayın” dedi.
Düzenlenen eğitime Beton çalışanları yanı sıra Santral genel müdürü, mühendisler ve laboratuarda görevli personel de katıldılar.