Eskişehir’de SES, Türk Sağlık-Sen ve Tabip Odası üyeleri, yaptıkları yürüyüş ve basın açıklaması ile sağlık çalışanlarının taleplerini dile getirdiler.
Sendika üyelerinin Hamamyolu’ndan başladıkları yürüyüş, İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar devam etti. Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan sendika temsilcileri, sağlıkçıların sorunlarına değindi. Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası Eskişehir Bilecik Şube Başkanı Hüseyin Kararman, sağlık çalışanlarının problemlerinin giderek arttığı bir dönem yaşandığını ifade etti. Kararman, şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler, yapılan haksız uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanların ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamasında nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapılacağını söylediğini anlatan Kararman, “Bir saatlik nöbet ücreti şu anda doktor için 7 lira, ebe ve hemşire arkadaşlarımız için ise 4,7 liradır. Bu komik ücretlerin yüzde 50 artması çok büyük bir müjde midir” diye sordu.
Kararman, gerçek bir müjde verilmek isteniyorsa bir saatlik çalışma karşılığında alınan ücretin nöbet ücreti olarak ödenmesi gerektiğini belirtti.
SAĞLIK-SEN KATILMADI
Bugün aciller dışında sağlık hizmeti vermediklerini hatırlatan Kararman, bugün iş bırakma eylemine sağlık alanında tüm sivil toplum kuruluşlarının katıldığını, ancak Memur Sen’e bağlı Sağlık-Sen’in katılmadığını aktardı.
SAĞLIKSIZ ÇALIŞMA KOŞULLARI
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Yalçın Mutlu ise konuşmasında, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını eleştirerek Sağlık Bakanlığı’ndan taleplerini şöyle özetledi:
“Çalışma koşullarımız acilen düzeltilsin. Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz.”
SAĞLIK BAKANINA ANLATACAKLAR
Tabip Odası Başkanı Bülent Nazım Yılmaz da sağlık sisteminin sağlıksızlık ürettiğini belirterek, hemşireye, hekime, asistana, topluma değer vermeyen bir sistemle karşı karşıya olduklarını söyledi. Yılmaz, tüm politik oyunlara rağmen toplumun sağlığı için mücadele verdiklerini söyledi. 14 Mart Tıp Haftası’nın sağlıkçıların bu değersizliğe, saldırıya, antidemokratik yönetime, adam kayırmaya dur deme günü olduğunu kaydeden Yılmaz, sağlık emekçilerinin Türkiye’deki emekçilerin en hareketli ve en öz güvenli grubu olduğunu ifade ederek, tıp fakültesinde sağlıkçılarla buluşup, eylemin nedenlerini daha geniş şekilde anlatacaklarını söyledi.