Aydın’ın en önemli tarım ürünleri arasında yer alan çileğin tarladan, sofralara olan yolculuğu başladı. Erkenci tabir edilen çilekleri hasat etmeye başlayan üretici, toptan 4 liraya müşteri buluyor.
Türkiye’de en fazla çilek üretimi yapılan illerin başında gelen Aydın’da çilek üreticilerini hummalı günleri başladı. Erkenci diye tabir edilen çileklerin toplama dönemi gelirken diğer cins çileklerin de hafta içinde pazara çıkabilecek olgunluğa ulaşacağı öğrenildi. Köşk’te çilek üretimi yapan Fahrettin Doğru isimli vatandaş, erkenci çileklerini toplayarak pazara verdiklerini kaydetti. Çilek üreticileri olarak hummalı bir döneme girdiklerini dile getiren Çilek Üreticisi Doğru, “Çilek fidelerimizi toprakla buluşturduktan sonra dondan korumak için sera altına alıyoruz. Sulaması ve yabani otlardan ayıklanmasının ardından fidelerde ürünler görünmeye başladığında bizim için farklı bir heyecan başlıyor. Çünkü ürünlerin yeşilden kırmızıya döndüğü dönem bizim için de ümitlerin yeşerdiği dönem oluyor. Ürünler olgunlaştığında ise çileğin başında dört dönüyoruz. Sera içindeki ürünler hergün sabah erkenden toplanıp pazara götürülüyor. Çilek çok hassas bir ürün. Eğer ona değer verip uykunuzdan zamanınızdan feragat edip ona onun ile ilgilenmezseniz ondan ekmek yiyemezsiniz. Bizde bu dönemde her şeyimizden vazgeçip ürünün başında dönüyoruz. Şuanda pazara toptan 4 liraya ürün veriyoruz. Geçtiğimiz yıl çilek fiyatları kötü değildi. İnşallah bu yıl emeğimizin karşılığını alırız. Çilek üreticisi olarak tek temennimiz ürünümüzden ekmeğimizi kazanmak” dedi.
Sabah erkenden erkenci çileklerini toplayan Fahrettin Doğru, önümüzdeki günlerde işlerin iyice yoğunlaşacağını ve hergün aynı fidenin başında defalarca dönerek dört gözle fidelerden çıkan çileklerin kırmızıya dönmesini bekleyeceklerini söyledi.