Dr. Yılmaz, “Genital bölge organları, bağları ile kısıtlı hareket yeteneğine sahiptir. Yaş ilerlemesi, doğum sayısı, ağır kaldırma gibi nedenler tutucu bağların gevşemesine neden olur ve organlarda sarkma meydana gelir. Sarkma nedenleri daha çok fazla doğum yapmak, zor normal doğum, ileri yaş, kronik kabızlık, şişmanlık gibi nedenlerdir” dedi.

Rahim sarkmasının belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Zehra Yılmaz, “Belirtiler kişinin hastalık derecesine göre değişebilmektedir. Yeni başlayan bir sarkma probleminiz varsa genelde hiçbir belirti olmayabilir. Hastanın şikayetleri genellikle sabahın erken saatlerinde az, fakat akşam saatlerine doğru ayakta kalma süresi arttıkça fazlalaşarak devam eder. Orta ve ileri derecede rahim sarkması probleminiz varsa bel ağrısı, vajina içerisinden bir şeylerin çıkması, kasıklarda ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı hissettirir. Sarkma yaşayan kadınlarda ayakta kalmaya bağlı kabızlık, alt bölgede ağırlık hissi ve idrar kaçırma da olabilmektedir” diye konuştu.

PROBLEMİ YENİ BAŞLAYAN KİŞİLERE KEGEL EGZERSİZLERİ

Opr. Dr. Zehra Yılmaz şu bilgileri verdi: “Bu sorunu yaşayan kadınlar genelde rahim sarkması yaşadıklarının farkındadırlar. Fakat buna rağmen bazen hiçbir sorunu olmayan kadınlarda bile bulgulara bakılarak saptanabilir. İdrar kaçırma, sık idrara gitme, alt bölgede dolgunluk ağrı varsa basit bir vajinal muayene ile tanı hemen konulabilir. Hastalığın tedavisi hastaya göre değişir. Hastanın yaşı, doğurganlığı ve hastalık derecesine göre değişmektedir. Problemi yeni başlayan kişilerde kegel egzersizleri(vajen kaslarının bırakılıp sıkılması) ile önlenebilir. İleri sarkmalarda cerrahi operasyon gerekmektedir. Daha önce doğum yapmış kadınlarda rahmin vajen yolu ile alınması ve ön vajen duvarındaki fazlalıkların alınmasıyla, genişlemenin daraltılması şeklinde yapılır. Böylece cinsel yaşam sorunları da düzeltilmiş olur.”

Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Zehra Yılmaz, “Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda rahim, yan tutucu bağları ile karın boşluğuna çekilerek sağlamlaştırılır. Fakat bu işlem çok uzun ömürlü olmaz, sarkma 5 yıl içinde tekrar nüksedebilir. Vajinal bölgeden yapılan rahim alınması ameliyatı, karın açılmayacağı için hem hasta da operasyon sonrası iyileşme süreci daha hızlı ve rahat olur hem de tekrarlama ihtimali çok daha az olur” açıklamasında bulundu.

Rahim sarkmasının tamamen önlenmesinin imkansız olsa da, risk faktörlerinin azaltılabileceğini söyleyen Opr. Dr. Yılmaz açıklamasını şöyle tamamladı: “Sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma, aşırı kilo almamak, kabızlık varsa gidermek, kronik öksürüğün düzeltilmesi, zaman zaman da pelvis kaslarını güçlendirmek (idrarımızı tutuyormuş gibi vajen kaslarını aralıklarla sıkıp bırakmak) ile geciktirilebilir veya kısmen de olsa önlenebilir.”