Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ve Eskişehir Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile bir toplantı yapılarak, arıcılık ve bal üretimi sorunları masaya yatırıldı.
Orman Bölge Müdürlüğü salonunda yapılan toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantıda konuşan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, arıcılar olarak bal üretiminin çoğunluğunu ormanlık alanlardan elde ettiklerini söyledi. Ormanları arıcılara açan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na teşekkür eden Yiğit, “Arıcılar olarak ormanlara iyi bakmak zorundayız. Eskişehir ilinde 18 bin 500 adet kovan mevcut ve her geçen gün artmaya devam etmektedir’’ dedi.
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş ise, Eskişehir’de orman varlığının yüzde 26 olduğuna değindi. Ateş, “Eskiden orman denilince sadece odun hammaddesi anlaşılırdı. Şimdi ise ormanları fonksiyonlarına ayırdık. Artık bal ormanları oluşturuyoruz. Bal verimini arttıran bitki ve ağaç türleri dikiyoruz. Sayın Bakanımız arıcıların önünü açtı. Son 5 yıldaki atılımla Türkiye, bal üretiminde dünya 2’ncisi oldu. Arı yetiştiricileri ve bal üreticileri üretken insanlardır. Hepinizi tebrik ediyorum” diye konuştu.
Toplantının devamında Orman Mühendisi Ertan Şeref Koray, bal ormanları, Koruma Şube Müdürü Nuri Maraş ise ormanlık alanlarda arıcıların uyması gereken kurallar ve yangın önlemleri hakkında birer sunum yaptı. Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi Fikri Atmaca da, arıların koloni şeklindeki yaşamlarını anlattı.
Sunumların ardından karşılıklı konuşmalara geçildi. Arı yetiştiricilerinin orman teşkilatından isteklerini dile getirildi. Yaklaşık 90 kişinin katıldığı toplantının sonunda, bal üretim ormanlarının arttırılması, uzun süreli çiçek açan ve bal verimini arttıran bitki ile ağaçların arttırılması kararlaştırıldı.