Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Mersin’de üniversiteli Özgecan Aslan’ın vahşi cinayete gitmesinde sanıklara verilecek ceza kadar, yolcu taşımacılığına yapılması gereken yasal düzenlemelerinde önemli olduğunu söyledi. Keskin, İstanbul’da yaşanan cinayet nedeniyle esnaf ve sanatkara yönelik yapılan eleştirilerinde gerçekle alakasının olmadığını söyledi.
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin yaptığı yazılı açıklamada, Mersin’de yaşanan olayda vahşice öldürülen Özgecan Aslan için esnaf camiasının büyük bir üzüntü içinde olduğunu belirterek “Bu olayı lanetliyoruz ve olaya karışan kişilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.
Olay sonrası toplumsal tepkilerin dikkate alınmasını arzu ettiklerini belirten Keskin, Özgecan Aslan’ın ailesinin acılarını yürekten paylaştıklarını ve olayın bir ticari hat minibüsünde yaşanmasının da en az bu tür vahşet olaylarına karışanların cezalandırılması kadar yasal düzenleme yapılmasının da gereken bir konu olduğunu söyledi.
Bugün şoförlüğün bir meslek olmaktan çıkartıldığını ve hiçbir yasal düzenlemenin bulunmadığını belirten Keskin, “Bugün her hangi bir araç için “sürücü” iş talebi alındığında insanlara sorulan ilk soru; ‘Ehliyetin var mı’ sorusudur. Ehliyeti olan herkes, ticari olarak toplu taşımada, şehir içi minibüs hatlarında, öğrenci servislerinde ticari taksi taşımacılığında, şehirlerarası yolcu taşımacılığında çalıştırılabilmektedir. Bu ‘ehliyeti’ olanlar için ne mesleki odalarımızın ve ne de resmi kurumların hukuki olarak bir yaptırım yetkisi yoktur. Herhangi bir suça bulaşanların esnaf sicilinden silinmesi yetkiside esnaf odası kuruluşlarının yetkisinde değildir. Yapılması gereken en önemli önlem, biran önce ulaşım sektörünün her aşamasında araç ve hat sahibi olacaklar ile çalışacak şoförlerin belli bir yasal düzenleme ile disipline edilmesidir” dedi.
Sabıkalı ya da sabıkasız herkesin rahatlıkla ticari yolcu taşımacılığında hem hat sahibi olabildiğini ve hem de şoför olarak çalışabildiğini belirten Keskin, bunu engelleyebilmenin ve disipline edebilmenin tek yolunun ise yasal düzenleme yapılması olduğunu söyledi.
Yaşanan bu cinayet sonrası bazı kesimlerin bilinçli bir şekilde esnaf ve sanatkar camiasının üzerine geldiğini aktaran TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Esnaflıkla alakası bulunmayan ve esnaf sicil kaydı olmayan bir kişi üzerinden bu büyük camiayı töhmet altında bırakmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Esnaf ve sanatkarlar camiası büyük bir camiadır” dedi.