Eğitim İş Sendikası Eskişehir Şubesi yönetici ve üyeleri 657 Sayılı Yasa’da yapılmak istenen değişiklikleri karşı olduklarını dile getirerek yasa değişikliğine karşı ortak eylem çağrısında bulunuldular.
Sağlık İl Müdürlüğü önündeki basın açıklamasında, iktidarın 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklerde sona gelindiğini belirten Eğitim İş Şube Başkanı Ebru Sungar, kamu çalışanlarının anayasal iş güvencesinin sosyal devlet olmanın gereği olduğunu söyledi. Siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanının memurları hedef alan söylemleri nedeniyle iş güvencesinin tekrar hedef tahtasına konulduğunu öne süren Sungar, “Devlet memurları nihayetinde devletin (kamunun) memurudur ve görevini Anayasa ve yasalar çerçevesinde ifa etmek zorundadır. Siyasal iktidarın istediği ise emrinde çalışanların yasalara değil kendisine tabi olmasıdır. Bunu sağlamanın birinci koşulu devlet memurlarının iş güvencesini ortadan kaldırmaktır” dedi.
İşten çıkarmayı kolaylaştıran en önemli düzenlemenin, artık kamuda kadrolu çalışanın kalmayacak olması olduğunu belirten diyen Eğitim İş Şube Başkanı Ebru Sungar şunları söyledi:
“İşçiler için uygulanmak istenen ‘esnek çalışma sistemi’ kamu çalışanlarına da uygulanmak istenmektedir. Eğer bu değişiklikler gerçekleşirse; kamu emekçilerine performansa dayalı ücret ödenecek, performans kriterini ise amirlerin iki dudağı ile kamu emekçisinin ne kadar itaatkar olup olmadığı belirleyecektir. Kamu emekçilerine rotasyon gelecek. Fazla çalışma ücreti tarihe karışacak. Sendikal mücadele güçsüzleştirilecek”.