Manisa Genç İşadamları Derneği tarafından geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen ‘Dünya Devleri Manisa’da Buluşuyor’ adlı etkinliğin ikincisi gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, “Kartlar yeniden karılıyor, oyun yeniden başlıyor. Böyle zamanlar gelecek hesabı olanların, bu hesaba uygun davrananların, gelecek öngörüsünü isabetli yapanların geleceklerini kurtardığı zamanlar. Bunu başaramayanların da geleceklerini yok ettiği zamanlar. Bu kadar çetrefilli bir ortamda dünyanın bütün aktörlerinin elinin olduğu bir coğrafyada biz ayakta kalmaya, geleceğimizi belirlemeye, tayin etmeye, geleceğimizi kurmaya çalışıyoruz.” dedi.
Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen panele Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın yanı sıra Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Manisa Genç İşadamları Derneği (MAGİAD) Başkanı İsmail Ömer Özkara, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ramis Şiyak, bazi daire müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan MAGİAD Başkanı Ömer Özkara’nın ardından konuşan CBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, MAGİAD ve MAGİAD Öğrenci temsilciliğini tebrik ederek, “İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda değişimin sürati arttıkça bireyler, kurumlar hem ayakta kalabilmek hem de yeni ortaya çıkan fırsatları kendi lehlerine çevirebilmek için ister istemez gelecek perspektifine, öngörülerine daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Bir gelecek perspektifi içinde baktığımızda dünyanın geleceğini derinden etkileme potansiyeline sahip 5 temel dinamikten bahsetmemiz mümkün. Bunlar dünyadaki jeopolitik kurum, dengeler ve bunların karşılıklı etkileşimleri, uluslararası ekonomik sistem, yeni teknolojiler, buluşlar, yenilikçi ve yaratıcı fikirler, ürünler, şirketler ve tabii ki girişimciler. Tarihsel olarak 20. yüzyıl ekonomisi daha çok üretim ekonomisi olmuştur. Endüstriyel hiyerarşik ve bürokratik özelliklere sahiptir. 1980’den başlayarak özellikle ABD ve İngiltere’de bu tür bir ekonomiden, merkezi olmayan, hızlı hareket eden ve girişimciliği teşvik eden bir ekonomiye doğru kayma olduğunu gördük. Bu modelde girişimciler ürettikleri yeni fikirlerle kurdukları küçük firmalarla ve ekonomiye getirdikleri hareketle çok önemli bir rol üstlenmeye başladılar” dedi.
Vali Erdoğan Bektaş da MAGİAD yöneticilerinin genç girişimcilere güzel tavsiyelerde bulunduklarını ifade ederek, “Kendi sahasında başarılı olmuş insanlar burada mümkün olabildiğince kendi başarılarının sırlarını sizlerle paylaşmaya çalışacaklar. Sizler de geleceğin işadamları ve liderleri olarak buralarda öğrendiğiniz sırlarla başarılı olacaksınız. Başarı denilen şey çok tılsımlı bir şey, bunun dersi, okutması olmuyor, herkes kendi özelliğinde kendi beyninde, kendi küçük dünyasında bu işin kendi sırrını bulacak, keşfedecek, hayata geçirecek ve başarılı olacak. Herkesin birbirinden bağımsız bir dünyaya geliş gayesi var. Allah hiç kimseyi boşu boşuna yaratmamış. Her birinizi ayrı ayrı birbirinize benzemez şekilde yarattığına göre her birinizin ayrı bir misyonu var. O misyonu fark edip ona uygun davranmaya başladığımızda, o da bir başarı sırrı herkesin deneyimine tecrübelerine baktığınızda bazı ortak noktalar keşfedebiliyorsunuz. Bu da onlardan biri. Kendi öz varlığınızın, beyin gücünüzün sırrını, farkını, özelliğini fark edebilmek, ‘kendini gerçekleştirmek’ diyorlar. Elbette burada yapılan iş çok değerli, başarılı örneklerin mutlaka tespit edilmesi gerekiyor. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Bizim kuşağımız, sizin kuşağınız çok şanslı bir ülkede yaşıyoruz. Ülkemiz ayağa kalkmış, dünyada sayılı bir yere ulaşmış, ufku olan, gelecek beklentisi olan, ümidi olan bir ülke. Öyle bir ülkenin siz geleceğe yürüyen gençlerisiniz” diye konuştu.
Dünyada hızlı değişimler, çöküntüler, savaşlar olduğunu belirterek Ermenistan-Azerbaycan, Ukrayna, Yunanistan, Libya, Irak gibi ülkelerin sorunları olduğunu belirten Vali Bektaş, “Kartlar yeniden karılıyor, oyun yeniden başlıyor. Böyle zamanlar gelecek hesabı olanların, bu hesaba uygun davrananların, gelecek öngörüsünü isabetli yapanların geleceklerini kurtardığı zamanlar. Bunu başaramayanların da geleceklerini yok ettiği zamanlar. Bu kadar çetrefilli bir ortamda dünyanın bütün aktörlerinin elinin olduğu bir coğrafyada biz ayakta kalmaya, geleceğimizi belirlemeye, tayin etmeye, geleceğimizi kurmaya çalışıyoruz. Sizler direk bizim dünyaya açık gözlerimizsiniz, dünyaya bakan beyinlerimizsiniz. Geleceği sizler bizlerden daha iyi okuyacaksınız. Evet, size ihtiyacımız var, sizlerin bize sunacağı ışıklara ihtiyacımız var. Sizlerin de burada insanların sunacağı tecrübelerine ihtiyacınız var. Yaşayarak, hak ederek, kafa yorarak, muhasebesini, istişaresini yaparak, sağlam sonuçlara, sağlam perspektiflere herkes kendine özel usullerle yürüyecek. Yolunuz açık olsun, ülkemizin yolu açık olsun. Biz son 200 yıldır belki de en ümitli anlarımızı yaşıyoruz. Kopyacılık bitti, özgün, kendinize has kendi şartlarınızdan yola çıkan özel çözümlerle kendinize güvenerek, ülkemize, milletimize güvenerek milletimizin bu kutlu yürüyüşüne katkı vereceksiniz” dedi.
Konuşmalarının ardından iş hayatında başarılı olan kişiler başarı hikayelerini öğrenciler ve genç girişimciler ile paylaştılar.