GENÇLİK ve Spor Bakanlığı'na hazırladığı projeyle İstanbul Avcılar İmam Hatip Lisesi’ndeki 24 kız öğrencinin basketbolla tanışmasını sağlayan eğitimci Ayşe Çam Kocagöz, çok mutlu olduğunu söyledi.
Türkiye’de başlarını açmayan kız öğrencilerin basketbol oynayabilmeleri için hazırladığı ‘Potadan Geçen Yıldızlar’ projesini Gençlik ve Spor Bakanlığı’na kabul ettirerek, 80 bin TL bütçe ayırmasını sağlayan Kocagöz, 28 Şubat sürecinde 7’nci sınıfta başı kapalı halde okuyabilmek için kaydını 3 ayrı okula taşımak zorunda kaldığını anlattı. Ayşe Çam Kocagöz, muhabirine lise yıllarında spora ilgi duyduklarını gören öğretmenlerinin başörtüsü nedeniyle kendilerini yarışmalara götüremediğini belirtirken, "Beden eğitimi derslerinde '2’nci sınıf öğrenci' konumuna düşüp olarak spordan uzak kaldık. Yarışmalara giden ve madalyalarla dönen arkadaşlarımızı görünce üzülüyorduk. Okul içi turnuvaya katılınca sevinmiştik" dedi.
Kocagöz, sınava girip kazandığı liseye başörtüsü nedeniyle kayıt yaptıramayınca Eyüp Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne devam ettiğini, başını açmayınca buradan ayrıldığını, Açık Öğretim Lisesi’ne kayıt yaptırmak zorunda kaldığını söyledi. Ayşe Çam Kocagöz, kazandığı Selçuk Üniversitesi’nde saçlarını kazıtarak şapka ve bere takarak kısa süre okuyabildiğini, tüm zorluklara rağmen yılmayarak ikinci kez girdiği ÖSS’de Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü kazandığını 3 yılda tüm derslerini bitirerek 'Onur derecesi’ ile mezun olduğunu anlattı.
LİSE YILLARINDAKİ HASRET PROJEYE DÖNÜŞTÜ
Halen Bakırköy’deki Özel Valide Sultan Anadolu Kız Lisesi'nde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Ayşe Çam Kocagöz, lise yıllarında spor yapan arkadaşlarına imrenerek baktığını, diğer öğrencilerin de aynı sorunla karşılaşmamasını istediğini çevresine anlatınca bu proje hazırlamaya karar verdi. Kocagöz, çalıştığı okulun sahibi ve yöneticilerin yanı sıra öğretmenlerden de destek alarak projeyi tamamladı. Bu konudaki projelerin gibi sivil toplum kuruluşları üzerinden yürütülebileceğini öğrenen Kocagöz, düşüncesini anlattığı Avcılar’daki Gülen Çocuk ve Gençlik Derneği (Gül-Der) yöneticileri ve eski öğretmeni Avcılar Milli Eğitim Müdürü Emin Engin de destek aldı. Başları kapalı kız öğrencileri sporla tanıştırmayı amaçlayan projeyi okulun kurucusu Seher Başer son günde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bizzat teslim etti.
PROJE MİLLİ EĞİTİM KONTROLÜNDE
Bakanlığın inceleyerek onay verdiği ve 80 bin TL bütçe ayırdığı projeyi Avcılar’daki Gül-Der’in yürütme, Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de tüm aşamalarını kontrol etmekle görevlendirildi. Oluşturulan ekip, Avcılar İmam Hatip Lisesi’ndeki 24 kız öğrencinin ailelerini ziyaret ederek çocukların spor yapmaları için izin alındıktan sonra satın alınan forma, basketbol topları, spor ayakkabıları ve eşofmanlar dağıtıldı. Haftada 2 gün 2’şer saat yakındaki spor salonu bulunan Haydar Akın Anadolu Lisesi spor salonunda eğitmen nezaretinde antreman yapmaya başlayan kız öğrencilerin her hafta bir kitap okuyarak bunu aralarında tartışmaları gerektiği vurgulandı. Projesi uygulanan Ayşe Çam Kocagöz, "Çok mutluyum. Kızlarımız için güzel bir süreç başlamış oldu" dedi.
Avcılar Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, kız öğrencilerin derslerine daha sıkı sarıldığını, spor yaptıklarını, önümüzdeki Temmuz ayında İspanya’ya götürülerek FIBA’nın uluslararası bir karşılaşmasını yerinde izlemelerinin sağlanacağını söyledi. Kendilerine Suudi Arabistan’ın Cidde United Kadın Basketbol Takımı’nda forma giyen ünlü basketbolcu Indira Kaljo’yu örnek alan 3’ü dışında tümü başları örtülü imam hatipli kız öğrenciler spor yapmaktan mutlu olduklarını belirtti.

FOTOĞRAFLI