Muş Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri ve Malazgirt Avcılar ve Atıcılar Derneği üyeleri, nesli tükenmekte olan toy kuşlarının üreme alanlarını denetlediler.
Son yılların en yağışlı kış mevsiminin yaşandığı Muş’ta, yasadışı avcılık nedeniyle nesli hızla tükenmekte olan toy kuşları için çalışma başlatıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Malazgirt Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Devrim Yağcı, toy kuşlarının nesli tükenmekte olan bir tür olduğunu belirterek, “İlkbahar mevsimiyle birlikte Muş’a gelen toy kuşları, yaz mevsimi boyunca burada kalmaktadır. Bu yıl kış mevsiminin yağışlı geçmesi doğal hayatı da olumsuz etkiledi. Çünkü her yıl Muş Ovası’na gelen kuşlar, bu yıl ağır kış şartları nedeniyle yemsiz kaldı. Biz de Muş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte nesli tükenmekte olan toy kuşlarının üreme alanlarını denetledik” dedi.
Yağcı, toy kuşlarının Türkiye’deki 500 bireyinden yaklaşık 300’ünün Muş Ovası’nda yaşadığını kaydetti. Türkiye’de bulunan toy kuşlarının çoğunlukla Muş Ovası’nda görüldüğünü dile getiren Yağcı, “Bu kuşların ilkbahar aylarında yavru yapma hazırlığında olduğundan avlanmaları sakıncalı ve yasaktır. Özellikle avcılardan nesli tükenmekte olan toy kuşlarına karşı duyarlı olmalarını bekliyoruz. Bu kuş türü çok önemli olduğu için korumamız gerekiyor. Vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde maalesef kaçak avlanan avcılar 3 toy kuşunu katlettiler. Biz Malazgirt Avcılar ve Atıcılar Derneği olarak kaçak avlanan avcıları kınıyoruz” diye konuştu.