İstanbul Çocuk Eğitimevinde hükümlü ve personellere yönelik Kurum Müdürü Uz. Pdr. Mehmet Aksu, ‘saygı’ konulu konferans verdi.
İnebolu Cezaevinde gerçekleştirilen konferansta, “Su, kaynağında firesiz; insan doğduğunda kınasızdır” diyen Kurum Müdürü Mehmet Aksu, çocukların eğitiminin ailede başladığını söyledi.
Aksu, “Saygıyı ve sevgiyi çocuklar ailede öğrenirler. İnsan ilişkilerinde saygı ilişkilerinin temelini oluşturan bir değerdir. Bu öğrendikçe sahiplenilen olgu olmalı, olguyu da büyüdükçe geliştirenler. Aşını, işini, eşini, çocuklarını, milletini seven saygı duyan milletin asil evlatları olurlar. Bu da parayla değildir” dedi.
İnsan olmanın erdemlerinden öncül bir tanesi de toplumun diğer fertlerine saygı göstermenin olduğunu ifade eden Mehmet Aksu, “Saygının olmadığı toplumlarda kişiler arasında empati gelişemez. Birbirine saygı göstermeyen insanlar toplum içinde kopukluğa sebep olur. Milleti millet yapan özelliklerin başında sevgi ve saygı içinde vatan topraklarında huzur içinde yaşamak için olmazsa olmazı milletin değerlerine saygıdır. Kişisel hayatta da diğer insanlara karşı saygıyı kazanılan taraf oluşturur. Aile bağlarının kuvvetli olması bireylerin birbirine saygı duymasından geçer. Aile bireyleri birbirine saygı ve sevgi duyarsa bir arada yaşamaktan mutluluk duyar. Böyle ortak alanları birlikte kullanmak kişiye zevk verir. Bunun haricinde akrabalar ve aynı toplumu paylaşan bireylerde de bu yakınlık olmalıdır” diye konuştu.
Evlerdeki tüm alanların ve eşyaların ailenin ortak kullanımı olduğunu aktaran Aksu, “Kurumda da ortak kullanım alanları ve kurum eşyaları kurumda yaşamını idame ettirenler içindir. Bunları kullanırken huzur duymak isteniliyorsa birbirlerine sevgi ve saygılı olunması şarttır. Evde müzik dinlerken diğer ev ahalisini rahatsız etmemek için itina gösterilmelidir. Hem aile büyüklerine hem aile küçüklerine saygıyla yaklaşılmalıdır. Çünkü saygı yalnızca büyüklere duyulan bir şey değildir. Bu anlamda küçük kardeşlerin eşyasını kullanmak için izin almak ona duyulan saygıyı gösterir. Eşyayı hor kullanmamak da saygılı davranıştır. Bir sorun yaşanmasın isteniliyorsa öncelikle kişi kendisini kontrol etmeli, kendisine karşı saygılı olmalıdır” şeklinde konuştu.
“İnsanın canına, malına, namusuna, düşüncelerine, inançlarına saygı insana saygının özgülendiği halka etrafında oluşurlar” diyen Kurum Müdürü Mehmet Aksu, kendi yazmış olduğu şiir kitaplarında yer alan “Kızım” ve “Ne Kötü” isimli şiirlerini seslendirdi.