Muş’un Varto Milli Eğitim Müdürü Hasan Kaya, öteden beri ilçenin eğitimdeki başarısının bilinir ve konuşulur olduğunu dile getirerek, “Her eğitimci gibi ben de nedenini merak ederdim. Varto’ya atanmak nasip olunca bu merakımı gidermek istedim. Yaptığım kısacık bir araştırmada bu sırrı öğrendim” dedi.
İlçedeki eğitim çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Hasan Kaya, Varto’da adeta engellerin nasıl aşılacağını öğrenen bir neslin olduğunu söyledi. Hiçbir başarının tesadüf olmadığını dile getiren Kaya, “Yaptığımız denetimlerde öğretmenlerimizin gayretli çalışmalarının yanında velilerimizin ilgi ve alakaları da bizleri sevindirmiştir. Bu ilgi ve alaka devam ettikçe daha güzel seviyelere ulaşılacaktır. Çünkü bu çalışmada öğretmen, öğrenci ve veli işbirliği mevcuttur. Bu işbirliği ile anlamlı bir seviye yakalanmıştır. Amacımız bu seviyeyi daha da ileriye taşımaktır. Muş ilimizin öteden beri eğitimde lider olan ilçemiz Varto, bu liderliğini devam ettirmektedir. 2013-2014 öğretim yılında ilçemiz Varto TEOG sınavlarında Muş ilimizde il birincisi çıkarmış, toplamda 40 öğrencimiz Fen Lisesi, 229 öğrencimiz Anadolu Lisesi, 93 öğrencimiz Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 193 öğrencimiz de meslek liselerine giriş yaparak her zaman olduğu gibi bu yıl da zirve yapmıştır. Bu başarı tüm ilçe halkını ve bizleri son derece memnun etmiştir. 2014-2015 eğitim öğretim yılının başında talihsizlikler yaşanmasına rağmen eğitime bir gün dahi ara vermeyerek yoluna devam etmiştir. İlçe merkezinde on dört, köy ve beldelerde yetmiş olmak üzere ilçe toplamında seksen dört eğitim kurumu ile öğretim devam etmektedir. 2014 yılında Leylek Köyü İlkokulu, Karapınar Köyü İlkokulu ve lojmanı ile Esenler bölgesinde on dört derslikli Hamurpet Ortaokulu ve sekiz aile için lojman yapılmıştır. Özellikle Hamurpet Ortaokulu Muş ilimizde ilk ve tek olan bir taşıma merkezidir. Bütün öğrencileri taşımaya dahildir. Özellikle misyonlarını tamamlayan yatılı bölge okullarına alternatif olacak taşıma merkezi okulumuz güzel çalışmaları ile göz doldurmaktadır. İlçe Kaymakamı Sayın Tahir Şahin’in okulumuza olan ilgi ve destekleri ile moral bulan okul yönetimi ve eğitim çalışanları, her geçen gün verimli çalışmalarına yenilerini katmaktalar. Sık sık ziyaret etmeye çalıştığımız okulumuz öğrencilerinin mutlu olduklarını gördük. Servislerle sabah evlerinden alınan öğrencilerimiz, güzel bir ortamda eğitimlerini görüyorlar. Öğlen yemeklerini okullarının yemekhanesinde yiyorlar ve akşam üzeri günlük eğitimlerini tamamlayarak evlerine dönüyorlar. Okullarında öğrendikleri bilgi, beceri ve heyecanlarını, aile fertleriyle paylaşarak mutluluklarını pekiştiriyorlar” dedi.
Öteden beri Varto ilçesinin eğitimdeki başarısının bilinir ve konuşulur olduğunu dile getiren Kaya, “Her eğitimci gibi ben de nedenini merak ederdim. Varto’ya atanmak nasip olunca bu merakımı gidermek istedim. Yaptığım kısacık bir araştırmada bu sırrı öğrendim. 1966 yılında meydana gelen deprem ile yaşanan yıkım, eğitimi de çok olumsuz etkilemiştir. Evsiz-barksız ve işsiz kalan insanlar Avrupa’da ekmek kazanma peşine düşerken, eğitim çağındaki Vartolu öğrencilerde bölgenin yatılı olan okullarına aktarılmıştır. Bu okullarda başarılı olan ve üst öğrenime devam ederek devlet kapısında görev alan çok sayıda Vartolu öncü model olarak kabul görmüştür. Bölgenin makûs talihini eğitim alarak yenmesini kavrayan Vartolular, bu hususta mesafe almayı ve uygun yöntemler uygulamayı da öğrenmişler. Aileler çocuklarının eğitimlerine verdikleri önemden dolayı akşamları belli saatlerde televizyonları kapatarak öğrencilerin ders çalışmalarını sağlıyorlar. Aynı saatlerde kendileri de kitap okuyorlar. Böyle olunca başarı da kendiliğinden geliyor elbette. Ailelerin bu davranışı kısmen de olsa çok önemli bir gelişmedir. Eğitime olması gereken aile desteği burada devreye girmiştir. Ailelerin bu destekleri başarıyı mutlak kılacaktır. Bu bilinçli aileleri tebrik etmek ve diğer ailelere örnek olmasını dilemek bize düşen görevdir. Bu başarıda elbette eğitim çalışanlarımızın katkısı büyüktür. Onları da tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.