BAKAN EROĞLU: 500 YILDA BİR GÖRÜLEN YAĞIŞ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hopa’daki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün böyle bir yağış olacağı konusunda vatandaşları ikaz ettiğini belirterek şunları söyledi:
"500 yılda 1 vuku bulacak yağışın meydana geldiği arkadaşlarımız tarafından tespit edildi. 12 saatte yaklaşık 252 kilogram-metrekare gibi büyük bir rakam. Aniden akışlara sebep oldu, heyelanlar oldu. 8 kişi kaybettik. Birinin önce kız olduğunu sanıyorduk ama 4 yaşında erkek çocuğunun dereye düştüğünü ve akıntıya kapılarak kaybolduğunu tespit ettik. Araştırmalar devam ediyor. Bir köyde iki vatandaşımızın kaybolduğu ihbarı aldık. Onlar da takip ediliyor. AFAD ekipleri burada. Başbakanımız acil ihtiyaçlar için 10 milyon lira gönderdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak burada çok hızlı bir çalışma yapılsın diye, 100 milyon liralık çalışmayla, derelerin ıslahı, tahkimatlar, daha önce bize ait olmayıp da başka kurumlar tarafından yapılan köprüler ve menfezleri yenileyeceğiz. Çok hızlı çalışma yapacağız. Tüm belediyeler yardım ediyor. DSİ bütün ekibiyle burada. Şu ana kadar sadece DSİ’den 52 iş makinesi intikal etti. Herhangi bir problem yok, fazla araç olduğu intibaı var. Yaralar kesinlikle sarılacak. Kimsenin endişesi olmasın."
RİSK HARİTASI
Dereler dışında heyelana maruz kalan riskli bölgeler olduğunu da vurgulayan Bakan Eroğlu, bunun tespiti maksadıyla bütün kurumların çalıştığını belirterek, "Heyelan risk haritası çıkaracağız. Köklü tedbirler alınacak. Bu büyük bir felakettir. Bunu unutmayalım. 500 yılda bir tekrar eden büyük bir felaket. Cenaze evinde en yaşlıya sorduk, 'Babam dahi böyle kuvvetli yağışı hatırlamıyor' dedi. Yaşayanların bu kadar kuvvetli yağışı hatırlaması mümkün değil. Biz dereleri 500 yılda bir tekerrür edecek debiye göre hesap ediyoruz. Maddi hasarlar giderilir, ama ölenlerin yakınlarının acısı yüreğimizde” dedi.
DERE YATAĞINI BULUR
Bakan Eroğlu, özellikle dere yataklarına bina yapan vatandaşları da uyararak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dere yataklarına maalesef ikazlarımıza rağmen hala yapı yapılıyor. Vatandaşlar şunu dikkate alsınlar. Yaz ayındaki su çok az gözükebilir ama büyük yağış olduğu anda o dere eski yatağını bulur. Bu teknik bir husustur. Dere, yatağını tekrar geri kazanır. Dere yataklarına ev yapmayalım. Kum, çakıl almayalım. Çöpler var. Şimdi yok ama geçmişteki çöp dağları maalesef yağışla beraber yollara, derelere akıyor. Bütün kurumları ikaz ediyorum. Artık gerekirse teftiş marifetiyle bunu inceleteceğiz. Dere yatakları üzerine ve yanına yapılacak tüm imalatlarla ilgili, Cumhurbaşkanımız Başbakanken iki kez genelge yayınladı. Menfezin çapı, genişliği, gabarisi hakkında DSİ’den görüş alınacak. DSİ bir ay içinde görüş vermediği takdirde görüş vermiş kabul edilecek. Bütün kurumları, dere kesitini daraltmamaları, kum çakıl almamaları, hafriyat toprağını dereye dökmemeleri konusunda uyarıyoruz. Cezai müeyyideler uygulanacak. Köprülerin, menfezlerin kesitleri yetersiz. Defalarca ikaz etmemize rağmen bunu böyle yapıyorlar. Menfezlerden, köprü altından sadece su geçmiyor. Sökülen ağaçlar, taşlar.. Buzdolabı bile gördük, orayı kapatıyor."
SİSTEMİMİZ DÜNYADA İLK 7 İÇİNDE
Türkiye’nin meteorolojik tahminlerde artık çok ileride olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, dünyada ilk 7’ye giren muazzam bir sisteme sahip olduklarını söyledi. Eroğlu, "Yüzde 90 oranında tespit yapabiliyoruz. Uyarı gönderiyoruz. Bunların mutlaka dikkate alınması lazım. İkazdan sonra belediye hoparlöründen bütün vatandaşlara uyarı yapıldı. Belki vatandaşların bunu dikkate alması sonucunda bazı muhtemel ölümler de önlenmiş oldu" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hastanede tedavi gören biri ağır olmak üzere 19 yaralı olduğunu sözlerine ekleyerek, "Yağışlar devam ediyor ama cumartesiye kadar hafif şekilde devam edecek. Yoğun yağış yok. Önümüzdeki haftadan itibaren yağışlar bölgeyi terkediyor” dedi. Eroğlu gazetecilerin sorusu üzerine, kayıp iki kişiyle ilgili olarak da, "İki kişiyle ilgili ihbar vardı. Evleri kontrol edildi. Hasar yok evde. Araştırmalarımız sürüyor" diye konuştu.