Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı(DOKA) teknik destek programı kapsamında Ordu Arıcılık İstasyonu Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Arıcılık Araştırmalarında Polen Morfolojisi ve Uygulamaları" projesi verilen eğitimlerin ardından tamamlandı.
DOKA’nın 2015 yılı 1. dönem teknik destek programı kapsamında hazırlanan proje ile Ordu Arıcılık İstasyonu Müdürlüğü’nde görevli araştırmacı personele, Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici tarafından proje kapsamında 7 gün boyunca teorik ve arazi uygulamalı eğitimler verildi. "Arıcılık Araştırmalarında Polen Morfolojisi ve Uygulamaları" projesi sonrası eğitimlerini başarıyla bitiren araştırmacılara sertifika töreni düzenlendi. Ordu Arcılık İstasyonu konferans salonunda düzenlenen sertifika törenine Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, istasyon çalışanları ve araştırmacılar katıldı.
BALKANLIOĞLU: "BALIN SERTİFİKALANACAK OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Programda konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, bal üretiminin geliştirilmesi ve güvenilir hale getirilmesi için yapılan tüm çalışmaların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Önemli bir besin kaynağı olan balın sertifikalanması konusuna değinen Balkanloğlu, "Çok önemli bir besin kaynağı olan balın sertifikalanması gerçekten çok önemli. Bal konusunda basında ve birçok yerde yer alan sahte ballar görmek mümkün. Bu konuda arıya bile zahmet ettirmeden bal üretenler var. Bu bağlamda bal almak isteyen bizim gibi tüketicileri piyasada bulunan, sahte bal olayı oldukça düşündürüyor. Yapılan bu çalışmalarla güvenilir kurumlar tarafından balın sertifikalanması biz tüketicileri rahatlatırken, emeği ile bal üretenlere de katkı sağlayacaktır" dedi.
SİLİCİ: "ARICILIK İSTASYONU KISA ZAMANDA ÜNİVERSİTELER İLE YARIŞACAK"
Projenin eğitmenliğini üstlenen Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici ise yaptığı konuşmada, sahte bal reklamlarına dikkat çekti. İnsanları bal yeme konusunda ikileme düşüren reklamların yanlış olduğunu aktaran Silici, "Bal çok önemli bir besin kaynağı, geçtiğimiz dönemlere baktığımızda bal hastalara şifa niyetine verilen bir ürün idi. Şimdilerde bal ile ilgili bir çok bilimsel araştırma yapılıyor. Bazıları balın faydalı bir besin olmadığı konusunda çıkarımlar yapsa da bu kesinlikle yanlıştır. Türkiye’de arıcılık denildiğinde ilk akla gelen her zaman bal olmuştur. Oysaki bal dışındaki arı ürünlerinin hepsi olağanüstü, farklı hastalıklara ilaç niteliğinde ürünler. Bununla ilgili hazırlanan proje çok olumlu ve iyi geçti, inanıyorum Arıcılık İstasyonu’nda yapılan araştırmalar ileride üniversitelerle yarışacak seviye gelecektir" diye konuştu.
KONAK: "FARKLI PROJELER ÜRETECEĞİZ"
Proje ile araştırma ve geliştirme konusunda daha deneyimli olacaklarını ifade eden Ordu Arıcılık İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, farklı projeler için çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Kısa süre sonra faaliyete girecek olan ve Türkiye’de tek olan "Arım Balım Peteğim" Projesi hakkında bilgiler veren Konak, yapılan projenin arıcılık anlamında önemli bir proje olduğunu, bu istasyonda yapılacak olan çalışmalarla güvenilir bal ile birlikte birçok arı ürününün elde edileceğini ifade etti.
Program, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun, proje kapsamında verilen eğitimlerde başarılı olan araştırmacılara sertifikalarını vermesinin ardından sona erdi.