Atatürk Lisesi Müdürü Yakup Tutkun, öğretmen Dilek Unaç, okul öğrencilerinden Özge Özkentürk ve Mustafa Erayık, okulun her yıl geleneksel olarak çıkardığı “Kültür” isimli dergi için, Vali Güngör Azim Tuna’yla röportaj yaptı.
Öğrencilerin sorularına içtenlikle cevap veren Vali Tuna, mesleği hakkında sorulan bir soruya, ”Bizim mesleğin asıl çekirdeği kaymakamlıktır” dedi. Valilik Makamına kadar uzanan süreci de öğrencilerle paylaşan Vali Tuna, “Dünyadaki insanlarla daha iyi bir iletişim kurmak için yabancı dile büyük önem verdim. Okulda derslerim çok iyiydi. Çalışmayı, kısa kısa notlar tutmayı çok severdim. Boş zamanlarımı ise, aileme katkı sağlayacak işlerde değerlendirdim” şeklinde ifade kullandı.
Öğrenciler tarafından, “Yönetici olmak aile hayatınızı nasıl etkiliyor?” sorusuna ise Vali Tuna, “Bu gibi işlerde aile hayatı belki ikinci planda kalıyor. Önceden planlanmış bir iş yapmanız zor. Bu meslek fedakarlık gerektiriyor. Sorumluluğunuz büyük, her zaman vatandaşın yanında olmanız gerekiyor. Bu makam çözüm üretme makamı, dolayısıyla herkesi dinlemek zorundasınız. Mesai saati gözetmeksizin çalışmalısınız” diye konuştu.
KISACA BİZE ESKİŞEHİR’İ ANLATIR MISINIZ?
Öğrencilerin “Kısaca bize Eskişehir’i anlatır mısınız?” sorusuna da Vali Tuna, şu cevabı verdi:
“Eskişehir, gönül medeniyetlerinin yaşandığı bir coğrafyada bulunuyor. Kırım’dan, Kafkaslardan ve Balkanlardan göç etmiş insanlarımız burada huzur içerisinde yaşıyorlar. Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Şeyh Sücaaddin Veli, Seyit Battal Gazi ve daha ismini sayamadığımız birçok gönül dostlarımız var. Her yönüyle geleneksel değerlerin yaşandığı ilimiz, Kültür Başkentliği sürecinde yapılan etkinliklerle Türk Dünyasının buluşma noktası haline geldi. Eskişehir’de herkes birbirine kardeş gözüyle bakıyor. Eskişehir, kendisini devamlı geliştiren ve yenileyen bir şehir. Dünyanın çeşitli bölgelerinden buraya göç etmiş insanlar, aynı gönül dilini konuşuyor.”
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti süreci ile ilgili bir soruya Vali Tuna, Kültür Başkentliğinin Eskişehir’e çok büyük kazanımları olduğunu söyledi. Kalıcı eserler kapsamında birçok kazanım elde edildiğinden bahseden Vali Tuna, “Bu anlamda sinema, belgeseller, müzik eserleri, tarihi varlıkların restorasyon çalışmaları ve kitap baskısı çalışmalarımız oldu. Farklı kültürlere sahip Türk Dünyası insanımızı bir araya getirdiğimiz akademik çalışmalarımız var. Bunlar bizim için çok önemli. Eskişehir artık dünyanın her yerinde yakından tanınıyor” şeklinde konuştu.
Eskişehir’in her alandaki yüksek potansiyelini değerlendirmek istediklerini söyleyen Vali Tuna, mesleki eğitime büyük önem verdiklerini, bu kapsamda ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla ve üniversitelerle çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktardı. Üretimin ve sanayinin gelişmesi için donanımlı insanlara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Vali Tuna, Türkiye’nin önünde 2023 vizyonu olduğunu hatırlattı.
"İÇİNDE YAŞADIĞINIZ TOPLUMU, APARTMANDA OTURDUĞUNUZ İNSANLARI İYİ TANIYIN"
“Atatürk Lisesi öğrencilerine söylemek istediğiniz bir şey var mı?” sorusuna Vali Tuna, şöyle cevap verdi:
“Eğitimcilerinizle ve öğretmenlerinizle diyaloğunuz iyi olsun. İçinde yaşadığınız toplumu, mahallenizdeki veya oturduğunuz apartmandaki insanları iyi tanıyın. Büyüklerinize karşı her zaman saygılı olun. Geçmişten gelen bizi biz yapan kültür değerlerimize sahip çıkın. Türkiye’nin geleceği sizlersiniz. Birbirinize saygılı olun, karşınızdaki arkadaşınız da sizinle aynı haklara sahip olduğunu hatırlayın. Düşüncelerinizi özgürce ifade edebilirsiniz ama bunu başkalarını rahatsız edecek şeklide yapmayın. Topluma ve millete zararı olan insanların yanında olmayın. Sahip olduğunuz değerlerin kıymetini iyi bilin.”
Vali Tuna, son olarak öğrencilerle bir anısını paylaşarak, röportaja son noktayı koydu.