Eskişehir’de bilgisayar teknik servis dükkanı bulunan bir vatandaş, çeşitli bilgisayar malzemelerinden anahtarlık yaparak satışa çıkarttı.
İstiklal mahallesinde dükkanı bulunan İsmail Demirkapı isimli esnaf, sarf bozuk bilgisayar malzemeleri değerlendirerek anahtarlık yapıyor. Özellikle Random Access Memory’leri (RAM) kullanarak anahtarlık yapan, Demirkapı, bilgisayar malzemelerinin yanı sıra hemen hemen her şeyi değerlendirerek, kullanıma kazandırdığını söyledi. Geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak bir işletmenin demirbaş eşyalarının dahi oluşturulabileceğini söyleyen Demirkapı, bu sayede ekonomiye de bir nebze de olsa katkı sağlanabileceğini ifade etti. Demirkapı, yapmış olduğu anahtarlıklara özellikle gençlerin talep ettiğini belirterek, “RAM’ler, bilgisayarın ana parçalarından birisi. Bunlar geri dönüşüm anlamında istendiği takdirde kilosu 20-30 TL arasında bir fiyata satılabiliyor. Bunları hiçbir zaman toprağa değdirmiyoruz, bertaraf edilmesi adına geri dönüşüme kazandırıyoruz. Bilgisayar malzemelerinin arasından çıkan değerli metalleri ayrıştırarak, geri dönüşümcülere veriyoruz. Bu RAM’lerden aklımıza anahtarlık yapmak gibi bir şey geldi. İnsanlar bu anahtarlıkları birbirlerine hediye olarak verebilir diye düşündük. Elektronik veya bilgisayar teknolojiklerine merak ede insanlar, ellerinde bilgisayar malzemesini gezdirebilir, dışındaki altın kaplama malzemelerini görebilir diye hedefledik. Özellikle gençlerin ilgisi çekiyor, talep de oldukça güzel” dedi.
“GERİ DÖNÜŞÜMÜ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN İNSANLARIN DÜŞÜNMESİ GEREK”
Amacının geri dönüşüm malzemelerini kullanarak kullanılabilecek eşyalar ortaya çıkartmak olduğunu aktaran İsmail Demirkapı, insanların geri dönüşümü hayata geçirmeleri için düşünmeleri gerektiğini vurguluyor. Demirkapı, “Amacımız elektronik geri dönüşümü hayata geçirmek. Geri dönüşüm malzeme bir işletmenin demirbaş malzemeleri hatta bina bile yapılabiliyor. Evde oturup yediğimiz ekmeğin bir kırıntısını dahi ziyan etmememiz gerekiyor. Böyle yaparak tasarruf da sağlamış oluyoruz. Tasarruf ettiğimiz zaman kazanabiliyoruz ancak. Geri dönüşüme çıkartmakla iş bitmiyor, bunu hayat geçirmek adına insanların düşünmesi gerekiyor. Herkes tüketip atabiliyor, bizlerde atılacak malzemeleri hayata geçirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.