Edip TEKİN- Recai GÜLER/BURSA, () - BURSA’da, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği 'Tecrübeler konuşuyor' konulu konferansa katılan sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, Özgecan Aslan cinayetine tepki göstererek, "Ey insanoğlu, insanlığından utan" dedi.
Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen konferansta konuşan Hülya Koçyiğit, Mersin’deki Özgecan Aslan cinayetiyle ilgi görüşlerini açıkladı. Koçyiğit, "Kadına şiddet her dönemde vardı, bugün de var. Eğer zihniyet değişmezse maalesef yarın da devam edecek. Bütün dünyada örnekleri olduğu gibi. Ama bizim ülkemizde artık tahammül sınırlarını aştı ve ilk kez bu ülkede sağcısı-solcusu bütün millet olarak bu acıyı yüreğimizden hissettik. Bu bize ders olsun. İnsanlığımızdan utandık. Mahcup olduk. Dilerim bu bizim aklımızı başımıza getirir. Ben seslendim, ‘Ey insan oğlu insanlığından utan!’Bu büyük bir ders. Dilerim aklımız başımıza gelir. Ne yapmamız gerektiğine milletçe karar veririz" dedi.
HAKİMLER 'İYİ HAL' DİYOR
Kadına şiddet konusunda hakim ve savcıları da eleştiren Koçyiğit, hakim ve savcıların zanlılara iyi halden, tahrikten indirim yaptıklarını savunarak, "Kanunlar yok mu? Var. En ağırlaştırılmış kanunlar va, ama uygulamada eksiklikler var. Birçok hakim ve savcı, iyi halden, tahrikten indirim yapıyor. Kadınların aleyhine neticeler veriyorlar. Bu kabahati işleyen insanların suçlarını hafifletmek için bahaneler bulunuyor. Dilerim vicdanlı hakimlerimiz bundan böyle verdikleri cezayı en güzel şekilde uygularlar" dedi.
İdam cezasına karşı çıktığını da söyleyen Koçyiğit, bir insanın bile bile başka bir insanın canını almasını tasvip etmediğini söyledi. Koçyiğit, bu gibi cezalara ömür boyu hapis cezasının verilmesini ve bu cezanın da affedilmemesi gerektiğini belirtti.
Erdoğan Arıkan moderatörlüğündeki konferansa yağan kara aldırış etmeyen kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

FOTOĞRAFLI