1 Mayıs’ın Taksim tartışmalarının gölgesinde geçmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı İshak Çelebi, 1 Mayıs’ın şenlik ve bayram havasında çalışma hayatının temel sorunlarının ele alındığı, sendikal hak ve sosyal güvenlik sistemindeki sorunlara çözüm arandığı bir süreç olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İshak Çelebi, “1 Mayısın, anlamına uygun olarak, ilgili tüm kesimlerin geçmişteki acı hatıraları geride bırakacak bir sorumluluk içerisinde, geleceğe umutla bakılan bir gün olarak kutlanmasına katkı sunması gerekir” dedi.
1 Mayıs kutlamalarında bir kişinin bile burnunun kanamaması ve herkesin daha güvenli bir bayram için elinden geleni yapması gerektiğini söyleyen Çelebi, açıklamasında şunları söyledi;
Tüm işçi, memur ve emek kuruluşlarının 1 Mayıs’ı birlikte kutlamalarını isterdik. Bunun başarılmamış olmasını eksiklik kabul ediyoruz. Ümit ediyoruz ki bu eksiklik giderilir ve kutlamalar hep birlikte sevinç ve bayram havası içerisinde yapılır
Çalışanların, emekçilerin değerli, saygın ve muhterem görüldüğü bir Türkiye için, sendika yasasının İLO normlarında yeniden düzenlenmesi için, iş kazalarının cinayet boyutuna ulaştığını haber veren bültenlere tanık olmamak için geçmişte olduğu gibi bu 1 Mayıs kutlamalarında da İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer şehirlerdeki kutlamalara DES üye ve yöneticilerimiz katılacalardır.
İshak Çelebi, Emeğiyle geçinen kardeşlerimizin uluslararası bayramı olan 1 Mayıs’ın barış, özgürlük, adalet, eşitlik, insanca yaşam ve demokrasi için daha güzel bir dünyada sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için mücadele verildiğini söyleyerek, “Biz DES olarak, Türkiye’nin güvencesiz, kuralsız, kayıt dışı çalışmanın yaygınlaştığı koşulları ortadan kaldırması gerektiğine inanıyoruz. Sendikasızlaştırmaların üzerine gitmelidir. Türkiye sosyal adalet, eşitlik ve demokrasinin beşiği olmalıdır. Türkiye özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasaya biran önce kavuşmalıdır. Tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için mücadele etmeye devam edeceğiz. Türkiye, 1 Mayıs 1977 Taksim katliamı dosyasını açarak olayın faillerini ortaya çıkarmalıdır. En gelişmiş sendikal haklar ülkemiz çalışanlarına verilmelidir. Kamu görevlilerine grev ve siyaset hakkı tanınmalıdır. Türkiye’nin buna ihtiyacı vardır. Bu haklar kavgalardan, baskılardan, yasaklardan bıkan halkımıza moral olacaktır. 1 Mayıslarda artık hem yeni şeyler söylemenin hem de yeni şeyler yapmanın zamanı gelmiştir"