Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Olan, kentteki mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.
Şerifbey Tepesi’nde muhtarlarla buluşan Olan, bugün tam bir yıldır görevde olduklarını hatırlatarak, yaptıkları ve yapacakları hizmetlerle halka verdikleri sözlerin ne kadarını yerine getirdikleri konusu için bir araya geldiklerini söyledi. Mahallelerde acil yapılması gereken çalışmalar konusunda muhtarlardan bilgi alacaklarını ifade eden Olan, "Gecen yıl göreve geldikten sonra, daha önceden yapılan altyapı ihalesi vardı. Bu ihalede isale, kanalizasyon ve su şebekesi hattı döşeme çalışmaları yer alıyor. Geçen yıl su isale hattının yaklaşık yüzde 98’i tamamlandı. Gerçekten büyük sıkıntıları birlikte yaşadık. Geçen yıl kuraklık olması, altyapı çalışmaları, altyapıyı yapanların işlerinin erbabı olmaması, ihalenin çok kırımla alınması ve işlerin başta savılarak yapılması, bize ve halka büyük sıkıntı verdi. İsale hattında Celikan mevkisindeki kaynak derlenecek ve depoya su aktarılacak. Kanalizasyon ve su şebekesinin yaklaşık yüzde 35’i yapıldı. Yine bu yıl aynı şekilde çalışmalara devam edilecek. Niyetimiz bu yıl su şebekesi ve kanalizasyonu bitirerek, gündemimizden çıkarmak istiyoruz. Belediye yönetimlerinin en son başvurduğu şey altyapı çalışmasıdır. Çünkü altyapı çalışması insanların yaşam seviyesini düşürüyor ve yapılan hizmetler görülmüyor. Oysa altyapı bir şehrin ve yaşam alanı en başta yapılmalı. Modern ve gelişmiş ülkelerde bizim gibi yerleştikten sonra kimse altyapı yapmaz. Altyapı sorununu bitirir, sonra o yeri ve bölgeyi imara açar. Dolayısıyla insanlar yerleştikten sonra ikinci bir altyapı çalışmasına başlanmaz ve insanların yaşam seviyesi düşürülmez" dedi.
Yaklaşık 60 yıldır Bitlis’in yollarının ve güzergahlarının ancak bu hale geldiğini bildiren Olan, kentin bütün sokaklarının 3 yıl içinde kazınarak, buralardan su, kanalizasyon ve doğalgaz hatlarının geçirileceğini dile getirdi. Bu yıl doğalgaz hattının da döşeme çalışmalarına başlanılacağını ifade eden Olan, bunların tamamlanmasıyla Bitlis’in şehir olma özelliğine kavuşacağını belirterek, her sokakta kanalizasyon ve su hatlarının olacağını, artık halkın temiz borulardan suyu içeceğini bildirdi. Olan, "Şu anda çeşmelerden akan suyun büyük bir kısmı temiz değil. Çünkü sular pik ve aspes borulardan akıyor. Bu borular yer altında elek gibi delinmiş ve su kaçırıyor. Ayrıca bu aspes borular kanserojen yapıyor. Bu borulardan gelen suyun yüzde 60’ı kaybolmaktadır. Mevcut hatlar 150 bin nüfusa yetecek kadar. Ancak kayıplardan dolayı bu su yetmiyor. Sadece biz bu yükün altından kalkamayız. Bu nedenle muhtarlara ve halkımıza ihtiyacımız var. Herkesin elini biraz taşın altına koysa, bizde gövdemizi taşın altına koyup bu işi gündemimizden kaldıracağız" diye konuştu.
Kent merkezinde en büyük sıkıntının dere yatağı üzerindeki iş yerlerinden ve derenin kirletilmesinden kaynaklandığını bildiren Olan, dere üzerindeki sorunun giderilmemesi halinde bu suyun boşa akıp gideceğini ifade etti. Buradaki iş yerlerinin kanalizasyonlarının dereye attığını ve çöplerin dereye atıldığını dile getiren Olan, "Dere her şeyi götürür mantığıyla hareket ediliyor. Su çöpleri bir yere kadar götürüyor ve sonra önümüze çok çirkin bir tablo çıkıyor. Büyük nehirler bile bir süre sonra çöpleri bir kenara veriyor. Dere yatağındaki ağaçlar, dilek ağacına dönmüş. Bu nedenle çarşının dönüşümü için fizibilite çalışmaları başlattık. Dere üzerindeki esnafımızı mağdur etmeden nasıl dönüştürebiliriz diye çalışma yürütüyoruz. Belediyeye ait eski sanayi sitesini, kasapları ve sebze halinin yerini alışveriş merkezine dönüştürüp, dere üzerindeki esnafı mağdur etmeden oraya kaydırabilirsek, dere üzerini açarak kentte bir soluk aldırmayı planlıyoruz. Kalenin etrafındaki iş yerlerini de belli bir proje doğrultusunda yeniden imar edebilmek ve turistik bir alışveriş merkezi yapabilmek için çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.
Olan, daha sonra bir yıl içinde yapılan hizmetleri anlatarak, muhtarların sıkıntılarını ve yapılması gereken hizmetleri dinledi.