BAKANLAR Kurulu'nun, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın geçen hafta 10 ildeki 22 fabrikada başlatacağı grevi 60 gün ertelemesini protesto etmek için, sendika üyesi işçiler ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri Kartal'da protesto yürüyüşü yaptı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri ile Kaldıraç, Emekçi Hareket Partisi, ESP, Devrimci Gençlik ve SDP gibi grupların da katıldığı yürüyüş, Kartal'daki D-100 Köprüsü üzerinde başladı.

AK Parti Kartal İlçe binasına kadar yürüyen yaklaşık 2 bin kişi, yol boyunca alkış, ıslık ve sloganlar atarak hükümeti protesto etti. Zaman zaman grup arasından havaya havai fişek atıldığı görüldü. 

"Ekmeğimizden Elinizi Çekin - Grev Hakkımız Yasaklanamaz" ve "Metal İşçilerinin Grev Hakkı Engellenemez" yazılı pankartlar açan gruba Kartal Meydan'da Emekliler Sendikası üyeleri de katıldı.

AK PARTİ BİNASI ÖNÜNDE ÖNLEM

Yürüyüş başladıktan bir süre sonra AK Parti Kartal İlçe binası önünde ve Kartal Meydanı'ında Çevik Kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Parti binasına 150 metre kala, TOMA'lar ve Çevik Kuvvet ekipleri grubun önünü kesti.

Yürüyüşe katılan grubu yönlendiren Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, polislerle görüşerek basın açıklaması yapmak için anlaştı. Çevik Kuvvet ve TOMA'lar geri çekildikten sonra, grubun önündeki işçiler kol kola girerek barikat oluşturdu.

Selçuk Göktaş, işçilere yaptığı konuşmada, "Her gün darbeden şikayet edenler, bugün metal işçilerinin emeğine, hakkına karşı darbe yapmıştır. Buna teslim olacak mıyız? Bu ülkede Anayasa der ki, 'İşçilerin grev hakkı vardır.' Uluslararası sözleşmeler bu ülkede de, diğer ülkelerde de grev hakkını işçilere vermiştir. Bu ülkede Anayasal hakları kullandırmayan bir siyasal iktidarla karşı karşıyayız" dedi.

Daha sonra, TTB'den bir üye hazırlanan ortak bildiriyi okudu.

Bildiride, "TTB, TMMOB, DİSK, KESK adına diyoruz ki, metal işçisine yapılan saldırı, metal işçisine yapılan hak gaspı, bu ülkedeki aç, yoksul, güvencesiz çalışan milyonlara yapılmış saldırı, milyonların gaspıdır" denildi.

Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

FOTOĞRAFLI