Türkiye’de iş, okul ve mesai arkadaşlarının yanı sıra ortaklar, evli çiftler ve sevgililer arasında en fazla tartışmanın mevsimsel geçiş dönemlerinde yaşandığı belirtilerek özellikle sonbahara giriş döneminde olduğumuz bu günlerde insanlardaki stres ve depresyonun çok ileri seviyede olduğu bu nedenle eşlerden, iş ortaklarına kadar herkesin birbirine karşı daha anlayışlı olmaları istendi.
Aydın Liva Hastanesi Hekimlerinden Uzman Dr. Abdullah Açıkgöz, sonbaharın gelmesi ile birlikte artan stresin kan dolaşımını etkilediğini belirterek vatandaşların şu günlerde stres ve depresyona karşı daha dikkatli olmalarını önerdi. Mevsim dolayısıyla yeterince oksijen ve besin alamayan kasların görevini yerine getirememesine bağlı oluşan stresi yenmek için hem fiziksel hem de duygusal beslenmenin önemli olduğunu belirterek “Beslenmeye dikkat ettiğiniz gibi herkes yakınındaki kişiye daha çok özen göstersin” dedi.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte stresli bir dönemin başladığını belirten Liva Hastanesi hekimlerinden Uzm. Dr. Abdullah Açıkgöz , “Sonbahar ile birlikte iş hayatındaki yazlık dinamizm ve rahat günleri geride kalır. Bu dönemde iş yaşantısında da çeşitli sıkıntılar ortaya çıkabilir. Çocukların okula başlaması, yıllık çalışma planları ile yeniden artan iş yükleri, ikili ilişkiler derken günlük hayatın bir parçası olan stresle en çok baş başa kalındığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu dönemde daha dikkatli ve daha anlayışlı olmalarını öneriyoruz” dedi.
“TÜM HASTALIKLARIN ANA NEDENLERİ ARASINDA STRES VAR”
Gelişen teknoloji ve doğal yaşamdan uzaklaşma ve ekonomik kriz söylemlerinin gelişmesine paralel olarak stresin de arttığını belirten Uzm. Dr. Açıkgöz “Stres genellikle hastalıkların oluşmasının en büyük etkenlerden biridir. . Hastalık yapıcı etmenleri tetikleyerek hastalıkların oluşmasını hızlandırmaktadır. Uyku problemleri, kaygı ve depresyon ise stresin sebep olduğu hastalıkların başında gelir. Stres kalp-damar problemlerinin, diyabetin, yüksek kan basıncının, obezitenin, kalp krizinin en önemli nedenidir. Özellikle mevsimsel geçişlerde daha sık rastlanan bu duruma karşı daha dikkatli olunmalıdır. Gerek havası gerekse her geçen gün yoğunlaşması nedeniyle Aydın’da da oldukça yaygın olan strese karşı tüm vatandaşlarımızın daha duyarlı olmasını tavsiye ediyoruz” diyerek eşlerin, arkadaşların, ortakların, iş arkadaşların ve sevgililerin şu günlerde birbirlerine karşı daha anlayışlı ve sabırlı olmalarını istedi.