İş Bankası'na, Anayasa Mahkemesi'nin İş Bankası AŞ Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na yapılan katkı payı ödemeleri nedeniyle kesilen vergi cezası hakkında Anayasa Mahkemesi'nden flaş bir karar geldi.

Anayasa Mahkemesi, yapılan katkı payı ödemelerinin "ücret" sayılması gerektiğine hükmederek, tahsil edilen vergi cezasının "tazminat" olarak bankaya iade edilmesine karar verdi. İş Bankası’na kesilen vergi cezasını “mülkiyet hakkının ihlali” olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hukuki yarar sağlamayacağı gerekcesiyle gerek görmedi.

VERGİLER BANKAYA GERİ ÖDENECEK

Mahkeme, bankadan tahsil edilen net 39 bin 378,20 TL verginin tahsil tarihi itibariyle yasal faizi ile birlikte tazminat şeklinde İş Bankası'na geri ödenmesine hükmetti. Anayasa Mahkemesi'nin karar metninde “Başvuru konusu vergilendirme işleminin ilişkin olduğu vergilendirme dönemi (2007 yılı) itibariyle, Anayasa’nın 73/3 fıkrasında yer alan verginin kanuniliği ilkesi gereği, kanuni düzeyde sağlanması gereken öngörülebilirliğin sağlanamadığı, kanun hükümlerindeki öngörülemezliğin kanun altı idari uygulamalar ve düzenlemeler veya yargısal içtihatlarla giderilemediği, bu durumda başvurucu tarafından 2007 yılında Vakfa ödenen katkı paylarının ücret sayılarak vergilendirilmesine ilişkin işlemlerin, öngörülebilir kanuni dayanağının bulunmadığı anlaşıldığından, vergi asılları bakımından varılan sonuç dolayısıyla vergi cezaları bakımından ayrıca değerlendirme yapılmasına gerek görülmeyerek, Vakfa yaptığı katkı payı ödemeleri üzerinden vergi ve ceza tahsil edilmesi nedeniyle başvurucunun, Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğinin kabul edilmesi gerekmektedir" denildi.

BİREYSEL BAŞVURU'YU DEĞERLENDİRDİ

İş Bankası tarafından Türkiye İş Bankası AŞ Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na, İş Bankası’nın yaptığı katkı payı ödemelerinin, vergi müfettişlerince 2007’de yapılan vergi incelemesi sonucunda ücret olarak değerlendirilmesi sonucu bankaya vergi kaybı nedeniyle ceza kesildi. Banka, bu cezaya karşı açtığı davalar reddedilince, mülkiyet ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye başvurdu. AYM Genel Kurulu da bankanın bireysel başvurusunu görüştü ve 12 Kasım 2014’te kabul etti. Yeni AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın da altında imzası bulunan ve dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, bu ödemelerin ücret olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi.