TARGET Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen; “COST (European Cooperation in Science and Technology, Bilim ve Teknoloji’de Avrupa İşbirliği) Bilgi Günü”, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Gaziantep’teki ve çevre illerdeki üniversitelerden de yoğun katılım vardı.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TARGET Teknoloji Transfer Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türkay Dereli, “Biz, uluslararası olabilmenin, uluslararası araştırmalar ve projeler yapabilmenin, uluslararası ağlarda yer olabilmenin ne denli önemli olduğunu biliyoruz ve konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. COST projeleri işte bu yüzden çok önemli ve bunun için hepimiz buradayız. Avrupa Birliği’nin büyük bir projesi olan COST, 1971 yılında kurulduğunda, çok ilginçtir ama, ana kurucularından biri Türkiye idi. Son yıllarda bu kulvarı daha iyi kullanmaya başladık, işbirliklerimizi artırmaya başladık Avrupa ile, Avrupalı araştırmacılarla. COST, benzer konularda çalışan insanları koordine eden, bir araya getiren ve en önemlisi birlikte çalışmalarını sağlayan çok güzel bir platform. Bu platformun iyi değerlendirilmesi için üniversite olarak politikalar geliştiriyoruz, uyguluyoruz ve araştırmacıları destekliyoruz” dedi.
Konu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ise, “COST projelerinin gerçekten farklılığı var. Bu projeler var olan deneyimlerinizi başkaları ile paylaşmak için bir araya gelme şansı veriyor. Bilgi paylaşmak ve toplamak için gittiğiniz kongreler yerine bir COST aksiyonuna dahil olabilirseniz masraflarını da, karşı tarafın karşıladığı çok ideal bir ortam yakalıyorsunuz. En önemlisi sizin çalıştığınız alanlarda çalışmalar yapan insanlarla bir araya gelme şansını yakalıyorsunuz. Kongrelerde ortak paylaşımları olan insanlar bir araya gelse de ‘COST Projeleri’ kadar yakın çalışan insanları bir arada bulmak pek mümkün olmuyor. Ayrıca Türkiye’de henüz yeterince yaygınlaşmayan disiplinler arası çalışmayı sağlıyor. Kişinin kendisini yenileme ve yeni projeler üretme adına ‘COST Ağı’ çok önemli” diye konuştu.
COST hakkında genel bilgi, kuruluşu, yönetim yapısı, üye ülkeleri, tematik alanları, COST aksiyonları ve desteklerinin neler olduğu, aksiyon yönetim konusu, COST katılımın araştırmacılar açısından kazanımı, COST aksiyonlarına katılımın nasıl gerçekleştiği konuları ile ilgili sunum yapan TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı-İkili ve Çok Taraflı İşbirliği Müdürlüğü’nde, Bilimsel Programlar Uzmanı olarak çalışan Ayşe Sayın Üke, katılımcılar ile buluşmalarını sağlayan GAÜN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Türkay Dereli ve Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ile Gaziantep Üniversitesi TARGET Teknoloji Transfer Ofisi’ne teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.
Etkinlik, araştırmacıların soruları ve karşılıklı fikir alışverişleri ile tamamlandı.