Gediz Üniversitesi’nin mimarlık öğrencileri, İzmir’in tarihi semti Basmane’yi yeniden tasarladı. Kent belleğini barındıran bölge için 135 proje birden hazırlandı. Kentsel ve sosyal dönüşüme katkı sağlayacak çalışmalar, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a sunuldu. Pekdaş, “Gençler ufkumuzu açtı” dedi.
Gediz Üniversitesi Mimarlık ve İç Mimarlık bölümleri saha çalışmalarından birini de Basmane’de gerçekleştirdi. Aralarından yabancıların da yer aldığı öğrenciler, İzmir merkezindeki bu sıkıntılı bölgeyi sağlıklı hale getirip sosyal yaşamı da canlandıracakdönüşüm modelleri üzerine çalıştı. İlk iş olarak alan incelemeleri yapıldı, sakinlerle görüşüldü; beklentiler, ihtiyaçlar ve sorunlar yerinde belirlendi. Geçmişte gözde yerleşim yerlerinden olan, ancak bu özelliğini zamanla yitirip merkezi konumuna rağmen kent yaşamından uzaklaşan semtte,tarihi tescili bulunmayan yapı adalarına ilişkin toplam 135 proje geliştirildi.
Basmane Garı ileBasmane Meydanı yeniden ele alındı, bölgenin daha güvenli ve daha yaşanılır hale gelmesi için konut alanları oluşturuldu. İzmir’in göbeğindeki Kültürpark’tan daha çok yararlanılmasını ve şehrin akciğeri konumundaki bu yeşil alanın kentle bütünleşmesini sağlayacak düzenlemelere de imza atıldı. Kentsel ve sosyal dönüşüme ışık tutacak, yepyeni bir Basmane ortaya çıkaracak projeler, öğrenciler tarafından Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a ve Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik’e sunuldu.
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslanda bilgi verdi. Aynı zamanda Mimarlık Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Erkarslan, İzmir’in sorunlarına çözüm üretmek amacıyla uzun süredir çalıştıklarını dile getirdi, “Basmane de öncelikli çalışma alanlarımız arasında yer alıyor. Tarihi dokusuyla kent kimliğinin ve kültürünün izlerini taşıyan semtin, orada oturanlarla birlikte yeniden hayat bulmasını istedik” dedi.
Başkan Sema Pekdaş da gençlere ve hocalarına teşekkür etti, şunları söyledi: “Gediz Üniversitesi öğrencilerinin, yaşadıkları şehre katkı sağlamak amacıyla üzerinde uzun süre çalışarak gerçekleştirdiği bu projeler ufkumuzu açacak. Kentlerin daha yaşanılır ve fonksiyonel hale gelmesi açısından böyle projeler önem taşıyor. Geleceğin beyinlerinin İzmir’i geleceğe taşıyacağını, yarınlarımıza yön vereceğini gördüğüm için büyük mutluluk duydum.”