Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekilli adaylığına ilişkin, “Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kolombiya ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı. Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekilli adaylığının sorulması üzerine, “Değerlendirmelerin hiçbirini kabul etmek mümkün değil. Ben açık sözlüyüm. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Açık ve net söyleyeyim. Bunu sayın Başbakan’a da söyledim. Daha önce de söylediğim gibi adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek Sayın Başbakan’ın takdiridir. Böyle bir yetkim ve hakkım yok. MİT’in başında olan kişinin milletvekili olup olmayacağına dair takdirini doğru bulmuyorum. Her memurun nasıl belli bir sürede istifa edip aday olma yetkisi varsa MİT başındaki insan da istifasını yapar. Eğer kendi partisini aday gösterirse aday olur. Bu yargı için de güvenlik teşkilatlarımız için de geçerli. Hiçbir devlet aygıtı içerisinde çalışanlara yasak yoktur. Hepsi o süre içerisinde istifa eder, eğer o siyasi partisi kendisini aday gösteriyorsa aday olabilir” diye konuştu.
“MERKEZ BANKASI BUNU YÖNETEMİYORSA BUNUN HESABINI O VERECEKTİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusundaki tutumunun sorulması üzerine eleştirilerini yineleyerek, “Doların alçalması yükselmesi sürecini değerlendirmek bana ait değil. Bu Merkez Bankası’nın kabiliyetidir. Merkez Bankası bunu yönetemiyorsa bunun hesabını o verecektir. Ben Cumhurbaşkanlığı makamındaydım. İhraca dayalı bir ekonominin her zaman savunucusu olduk. Hamdolsun ihracatımızı 158 milyar dolara kadar çıkardık. Ekonomi dünyada çok ters gittiği dönemlerde ‘bizi teğet geçecek’ dediğim zamanda dalga geçenler vardı. O zaman da merkez bankası farklı yalpalanmalar yapıyordu. Teğet geçti. Şu anda yine merkez bankasının yaklaşımı doğru değildir. Keynes ile Smith’i vurdurarak bir yere varamazlar. Onlardan hangisini beğenip alırsan neticesini görürsün. Ben diyorum ki faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep enflasyon neticedir dedim. Şu anda merkez bankasının anlayışında enflasyon sebep faiz neticedir anlayışı var. Uygulamalar ortada. Bu neticeleri gördüğümüz halde direnmenin bir anlamı yok. Kaldı ki açık veriyor merkez bankası. ‘Eğer enflasyon bir puan aşağı düşerse, faizin düşürülmesini değerlendiririz’ diyor. Böyle bir mantık olur mu. Gün ilan ediyor. O gün geliyor ‘Binde sekiz açık kalmış. Bu açıktan dolayı normal zamanda toplayacağız para kurulun diyor’ hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.