Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, Kepez tepesi üzerinde bulunan tarihi alan, kaçak definecilerin uğrak yeri haline geldi.
Ceylanpınar ilçe sınırları içerisinde yer alan, Kepez Tepesi’nin üst tarafında kaçak kazı yapan defineciler, tarihi alanı adeta şantiye haline getirdi. Kaçak kazı yapılan bölgede birçok tarihi esere de rastlamak mümkün. Bu tarihi eserlerin içerisinde, parçalara ayrılmış çömlek parçaları ve sarnıçlar en dikkat çekici eserlerin başında geliyor. İlçe halkı, ilgisizlik nedeniyle yıllardır, kaçak definecilerin uğrak yeri haline gelen tarihi kepez tepesi ve civarı daha fazla zarar görmeden yetkililer tarafından incelenip, bölge alanının turizme kazandırılmasını gerektiğini dile getirdi.
Kepez Tepesi ve bölgesinin tarihi M.Ö 5000 yıllara dayanmakta. Bölge, Asurlular, Hititliler, Abbasiler ve Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Asurlar döneminde kurulmuş olan Mırri Mutani başkentlik yapan Ceylanpınar, bu dönemde Vaşşugar olarak anılmaktaydı.