Soğuk hava ve kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, barınma sorunu yaşayan vatandaşlar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alındı. Müyesser Turfan Güçsüzler Evi’nin yanı sıra Kültürpark’taki hollerden biri de evsizlere ayrıldı. Ayrıca kurulan mobil ekiplerle alınan ihbarları değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, yardıma muhtaç kişileri bulundukları yerden alarak barınmalarını sağlıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, barınma sorunu yaşayan vatandaşların aşırı soğuklar nedeniyle mağdur olmaması için seferberlik ilan etti. İnsan sağlığı açısından tehdit oluşturan soğuk havalarda, sokakta kalan kişilere Güçsüzler Evi’nin kapılarını açan Büyükşehir Belediyesi, 80 kişilik kapasitenin dolma ihtimaline karşı Kültürpark’taki 4 No’lu holü sokakta yaşayan, evsiz vatandaşlara tahsis etti. İlk etapta burada 50 yatak hazırlandı. İkiye ayrılan hol, kadın ve erkek olarak ayrı bölümler halinde düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri talep oldukça yatak kapasitesinin artırılabileceğini duyurdu.
Örnekköy’deki Müyesser Turfan Güçsüzler Evi dün gece 72 kişiyi konuk etti. Barınmak için gelenlere İzmir Büyükşehir Belediyesi Aşevi’nden gelen yemeklerin yanı sıra sıcak banyo, yeni kıyafet ve sağlık desteği verildi. Belediye bünyesinde hizmet veren Eşrefpaşa Hastanesi personeli de soğuktan etkilenen vatandaşlara yardımcı olmak üzere hazır bekliyor.
İzmirlilerin barınacak yeri olmayan vatandaşlarla karşılaşmaları durumunda Büyükşehir Belediyesi’ne haber vermelerini isteyen yetkililer, Güçsüzler Evi’nin 361 71 51 - 361 00 82 numaralı telefonunun aranması halinde mobil ekiplerin harekete geçeceğini bildirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi kar yağışının yollardaki etkilerini ortadan kaldırmak için İZBETON ve Fen İşleri’ne bağlı ekipleriyle birlikte 24 saat aralıksız çalışıyor. Gündüz 20 ekip 130 personel, gece ise 15 ekip 104 personel çalışmalara katılıyor.
6 ekip ile tuzlama çalışmaları yapılırken, 3 grayder de yol açma çalışmalarında kullanılıyor. Ayrıca çevre ilçelere de araç desteği veriliyor. Öte yandan İZBETON’un asfaltlama ekipleri de yağmurda ve karda uygulanabilir soğuk asfalt ile acil yol yama işlemleri ve temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Toplam 26 iş makinası, 32 kamyon ile kar ve buzla mücadele çalışmaları devam ediyor.
Çalışma yürütülen bölgeler:
1. Kemalpaşa Bayramlı Köyü: Greyderle çalışma devam ediyor.
2. Kemalpaşa Kuru Dere Köyü: Greyderle çalışma devam ediyor.
3. Bornova Evka-4 ve Atatürk Mahallesi: Tuzlama ekipleri çalışıyor.
4. Buca Toros ve Evka-1 mevkiinde bulunan caddeler: Tuzlama ekipleri çalışıyor.
5. Kavacık Yolu: Tuzlama ekipleri çalışıyor.
6. Gültepe mevkiinde bulunan caddeler: Tuzlama ekipleri çalışıyor.
7. Bayraklı Cengizhan ve Erenler mevkiinde bulunan caddeler: Tuzlama ekipleri çalışıyor.
8. Kiraz İlçesi Köylerinde: Greyderle çalışma devam ediyor.
9. Tire İlçesi Köylerinde: Greyder ile çalışma devam ediyor.
10. Bergama ve Kınık Bölgesinde 2 adet greyder ve 1 adet loder nöbetçi olarak bekliyor.
İZSU’DAN DON UYARISI
Soğuk hava ve beraberinde kar yağışı nedeniyle bir duyuru yapan İZSU Genel Müdürlüğü, açıkta ve korumasız olan su saatlerinin patlama ihtimaline karşı koruma altına alınması gerektiğini bildirdi. Yapılan duyuruda su saatlerinin talaş, çuval, kilim gibi koruyucularla sarılarak üzerinin naylonla bağlanması istendi.
SAHİPSİZ HAYVANLAR DA AÇ KALMIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı havaların soğuması ile birlikte sokakta yaşayan sahipsiz hayvanları da unutmadı. Geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da bin ton protein ve enerji değeri yüksek kuru mama alımı yapılarak, tek kullanımlık mama kapları ile dağıtıldı. 18 ekip, 180 personelden oluşan ilaçlama ekipleri vasıtasıyla 21 ilçede 500 noktaya mama dağıtımı yapıldı. Yaklaşık bin-bin 500 sokak hayvanına ulaşılarak soğuk kış günlerinde sahipsiz hayvanların aç kalması önlendi. Dağıtımların devam edeceği bildirildi.