Bartın’da Gölbucağı Mahallesi sakinleri, manda yetiştiriliği yapılan atıl bir binadan çevreye yayılan kokuya ve hayvanların dışkılarının gelişi güzel atılmasına tepki gösterdi.
Bartın Gölbucağı Mahallesi’nde yer alan İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası arkasındaki terk edilmiş tavuk çiftliğinde yetiştirilen mandalar çevre sakinlerinin tepkisine neden oldu. Manda yetiştiricilerinin hayvan pisliklerini çevreye yaydıklarını ve bu nedenle kokunun yanında mahallelerinde sineklerin doluştuğunu belirten mahalle sakinleri, belediyeyi ve diğer sorumlu kamu kuruluşlarını göreve davet etti.
Mahallede yaşayan vatandaşlardan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği Çevre ve Enerji Komisyonu üyesi Faruk Papila, "Manda ahırından çıkan katı ve sıvı atıkların gelişi güzel çevreye atılması, karasinek ve sivrisineklerin üreme alanı olmuştur. Pis kokular, karasinekler ve sivrisinekler çevre ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır" dedi.
"KANUN VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI"
5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu ve Sağlık Bakanlığı’nın 01.05.2000 tarih ve 2000/37 sayılı genelgelerinin meskun mahallerde büyük baş hayvan yetiştirmeyi yasakladığını da kaydeden Papila şöyle devam etti: "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 29 Aralık 2010 tarih ve 27800 resmi gazete sayı ile Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Yönetmenliği; çalışma izni verilmesi şartlarında; işletmenin büyüklüğüne göre; işletmeden çıkacak olan atık, kirli su ve sıvıların toplanacağı sızdırmayan, uygun derinlikte ve büyüklükte projeye uygun fosseptik çukurlarının bulunması, işletmede birikecek olan hayvan dışkıları ve benzeri katı atık maddelerinin çevre ve toplum sağlığına zarar vermeyecek şekilde ve çevreye rahatsız edici mahiyette olmaması bakımından işletmenin büyüklüğü veya kapasitesine bağlı olarak yeterli büyüklükte, çevresi beton duvar ile çevrili bir katı atık deposu tahsisi edilerek katı atıkların burada muhafaza edilmesi gerekmektedir. Mahallemizde, kanun ve yönetmenlik şartlarına uymadan büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. kanun ve yönetmelik şartlarına uygun olmadan yetiştirilen manda sürüleri için yasal işlemleri yapıldıktan sonra en kısa zamanda meskun alanlar dışına çıkartılması için, Bartın Belediyesi ve kamu kuruluşlarını göreve davet ediyoruz."