ARTVİN’in Hopa İlçesi'nde 8 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 kişinin de kaybolduğu sel ve heyelan felaketinin yaralarının sarılmasına çalışılıyor. Yukarı Kuledibi Mahallesi’nde bir kişinin hayatını kaybettiği 4 katlı ev ve çevresinde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, Yoldere Köyü’nde de toprak altında kalan evde hayatını kaybeden 3 kişi toprağa verilirken gözyaşı sel oldu. Bu arada kaybolan 3 kişi de aranıyor.
Şiddetli yağışlarda Yoldere Köyü’nde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan evde bulunan 41 yaşındaki Ünsal Gedik, oğlu 17 yaşındaki Erdal Eren Gedik ve akrabası 55 yaşındaki Emniyet Gedik öldü. Heyelan sırasında evde bulunan 9 yaşındaki Naz Gedik, 11 yaşındaki Tuğçe Gedik ile babaları 45 yaşındaki Kazım Gedik san anda şans eseri kurtuldu. Heyelan ardından çevrede oturan komşuları ve AKUT ekiplerinin çalışmaları ile evden çıkartılan cenazeler Hopa İlçe Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ünsal ve Erdal Eren ile Emniyet Gedik’in cenazeleri öğle saatlerinde Yoldere Mahallesi’ne getirildi. Cenaze töreninde heyelanda hayatlarını kaybedenlerin tabutları Türk bayrağı sarıldı. Heyelandan yaralı olarak kurtarılan baba Kazım Gedik ile kızı Naz Gedik tabutlara sarılarak gözyaşı döktü. Babasının kucağında gözyaşı döken Naz Gedik, annesi Ünsal Gedik’in tabutuna son kez bakarken yürekleri dağladı.
BİRİ MUTFAKTA, DİĞERİ KAPI ALTINDA
Heyelan sonucu toprakla örtülen evde hayatını kaybeden 3 kişiyi çıkartanlar arasında bulunan Yaşar Keskin, "Evde 6 kişiydiler. Toprak kaydı, ev ve bahçe tamamen gitti, 3 kişi hayatını kaybetti. Olay sonrası çocuğu kapının altından çıkarttık. Sel yukardan koparak geldi, bir kişiyi de mutfaktan çıkarttık. Ev toprakla dolmuştu" diye konuştu.
CENAZELERİ ELLERİMİZLE ÇIKARTTIK
Orta Hopa Mahallesi’nde sel felaketinde çöken evde bulunan 60 yaşındaki Altan Kara ile eşi 56 yaşındaki Hacer Kara ve kızları 41 yaşındaki Funda Toksoy yaşamlarını yitirdi. Heyelana tanık olan Erdal Toksoy, "Aşırı derecede yağmur yağmaya başladı. Toprağın suyu çekip yumuşaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Hepsi akrabalarımdı. Cenazeleri kendi ellerimizle ve AKUT ekibiyle çıkarttık. Acımız tarifsiz" dedi.
BİNA SANİYEDE YIKILDI
Heyelanda yaşamını yitiren 59 yaşındaki Nermin Demir'in 4 katlı evinin yıkılmasına tanık olduğunu belirten Yukarı Kuledibi Mahallesi Camii imamı Mustafa Yılmaz şunları anlattı:
"Olay saat 23.30 sıralarında oldu. Kuvvetli yağmur yağıyordu, ırmak tamamen sularla doldu taştı. Çay bahçesinin başından heyelanın gelmesiyle bir saniye içerisinde 4 katlı ev yerle bir oldu. Evde  bir kişi vardı. Benim de ahırım yıkıldı, hayvanlarım ahırda kaldı. Telef olmaktan son anda kurtardık. Ölen teyzemize Allah rahmet eylesin, çok üzüldük. Binanın yıkılışına tanık oldum. Bir saniyede ev yıkıldı. Arama kurtarma ekipleri geldi ve evdeki teyzemizin cesedini çıkardı."
"MENFEZLER KAPALI" İDDİASI
Çevre sakinlerinden Süleyman Topal ise yoldaki menfezlerin yetkililere defalarca yazı yazmalarına rağmen açılmadığını ileri sürerek şöyle konuştu:
"Burada sonradan yapılan yolu 15 metre yükselttiler. Haliyle arka kısımlar düşük kaldı. Karayollarının 9 menfezi var. 9 menfez tek tek kapanmış durumda. İlerde tek bir menfez açık ve su buradan gidiyor. Belediyeye, DSİ’ye ve diğer yetkililerin hepsine tek tek fotoğraflı dilekçe verdik. Dilekçeler geri geldi; bize 'yapılacak’ denildi. 3 yıldır yapılacak hala. Üçüncü afeti görüyorum burada. Bu nasıl iştir?"
KAYIP 3 KİŞİ ARANIYOR
Hopa'da sel ve heyelan felaketinde 8 kişi yaşamını yitirirken, kaybolanların sayısı da 3'e çıktı.
Arama kurtarma ekipleri 5 yaşındaki Taha Su'dan başka kayboldukları belirtilen Melten Kakışi ve Mücella Kakışi'yi de arıyor.

FOTOĞRAFLI