Gazeteci ve televizyon programcısı İsmail Küçükkaya, Türkiye’de medyanın, gazetelerin özgür olmadığını ve halkın basına güvenmediğini belirterek, “Eğer halk medyaya güvenmezse demokrasi işlemez hale gelir” dedi.
FOX TV’de hafta içi her sabah ‘Çalar Saat’ programını sunan gazeteci İsmail Küçükkaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katıldı. ‘2015’te Medya ve Siyaset İlişkileri’ konulu konferansta Küçükkaya’ya ilgi çok yoğun oldu. Mersinliler bin kişilik Kongre ve Sergi Sarayı’nı tamamen doldururken, yer bulamayanlar da merdivenlere oturarak Küçükkaya’yı dinledi. Konferansa Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal da katıldı. Konuşmasına 23 yıllık gazeteci olduğunu ifade ederek başlayan Küçükkaya, bugün Çalışan Gazeteciler Günü olduğunu ancak çok sayıda gazetecinin de işsiz olduğunu söyledi. Bundan çok büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Küçükkaya, katılımcılara yönelttiği ‘Medyaya güveniyor musunuz?’ ve ‘Medyanın özgür olduğuna inanıyor musunuz?’ sorularına salonun tamamından ‘hayır’ yanıtını alınca, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan daha fazla televizyona çıkan tek insanın kendisi olduğunu belirtti. Medyaya güvensizliğin temelinde siyasetle ilişkili birçok unsur olduğuna işaret eden Küçükkaya, “Bugün Türkiye’de ‘basına yüzde 99 güvenmiyorum’ dediniz ya, gazetelerin 1. sayfaları ve televizyonların ana haberleri, ‘Cumhurbaşkanımız kızmasın’ diyerek yapılıyor. Türkiye’deki gazeteleri artık ‘Cumhurbaşkanımızı kızdırmayalım’ diye hazırlıyorlar. Eğer halk medyaya güvenmezse demokrasi işlemez hale gelir” diye konuştu.
Yaklaşık 10 gün önce programında gazeteleri okuduğu için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) iktidarın 5 üyesiyle televizyonu cezalandırdığını ve 320 bin lira para cezası verdiğini söyleyen Küçükkaya, özgürlüğün evde başladığını ve tıpkı hava durumu gibi hissedildiğini vurguladı. Gezi olaylarına da değinerek, Berkin Elvan’ı anan Küçükkaya, hiçbir annenin çocuğu için fatiha okumak zorunda kalmamasını diledi.
Programında doğru bulmadığı her şeyi ve herkesi eleştirdiğini de aktaran Küçükkaya, “Ağaçların kesilmesine izin veren CHP’li Yalova belediye başkanını çok sert eleştirdim. Yine başka bir CHP’li belediye başkanını, engelli birine tokat attığı için eleştirdim ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, ‘Bu kişiyi derhal atmanız lazım. Bunu atmazsanız siz de basiretsizsiniz’ dedim” ifadelerini kullandı.
Programında kendisine hakaretler de edildiğini dile getiren Küçükkaya, “Geçenlerde biri bana, ‘Sen solcusun, sen Alevisin, sen Atatürkçüsün’ dedi. Ben solcu değilim. Alevi olup olmadığımı burada konuşmam, çünkü inanç Allah’la kul arasındadır. Ama şunu söylerim, evet ben Atatürkçüyüm. Bizim milliyetçiliğimiz, Atatürkçülüğümüz ırkçılık düzeyinde değil” şeklinde konuştu.
“BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’YE UYGUN DEĞİL”
Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Küçükkaya, “Başkanlık sisteminin uygun olmadığını düşünüyorum” diyerek, Türkiye’nin mevcut sistemle yürümesi gerektiğini söyledi. Genel seçimlere 147 gün kaldığını anımsatan Küçükkaya, halka seçimde mutlaka sandığa gitmeleri çağrısında bulunarak, şunları söyledi:
“Benim bütün vatandaşlarımdan isteğim, hangi partiye oy verirseniz verin ama mutlaka sandığa gidin. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ağırlıklı olarak CHP tabanı seçimi boykot etti ve sandığa gitmedi. Seçimin kaderiyle oynadılar. Sandığa gitselerdi seçim ikinci tura kalacaktı. Bu seçimde başkanlık sistemi oylanacak. Onun için herkes sandığa gitsin. Yüzde 10 barajı kaldı. Eğer seçimde HDP yüzde 8-9 oy alır ve baraj altında kalırsa, oylarının ve kazanacağı milletvekillerinin tamamı AK Parti’ye gidecek. Bu seçimde oyların çok bölüneceğini düşünüyorum.”
“İNSANLAR ALTERNATİF ARIYORLAR VE BULAMIYORLAR”
Konuşmasında muhalefet partilerini de eleştiren Küçükkaya, siyasetin tepesinde planlama, dizayn ve ittifakların doğru sonuç vereceğine inanmadığının altını çizerek, halkın sağduyusuyla doğru karar verdiğini ifade etti. Muhalefet partilerinin silkinmesi gerektiğini vurgulayan Küçükkaya, insanların şu anda alternatif aradıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
“Bir parti 12 yılda girdiği bütün seçimleri kazanıyorsa bunda muhalefet partilerinin de payı var. Şu anda insanlar alternatif arıyorlar ve bulamıyorlar. Bir partinin, bir liderin Türkiye’yi iyi yöneteceğine, devleti, ekonomiyi yöneteceğine, Atatürk değerleri ve dini inançlarla oynamayacağına halkı inandırması gerekir. Mevcut partiler kendilerini silkeleyecekler.”
Muhalefet partilerinin özellikle aday seçiminde halkın beklentilerine cevap verebilecek ve halkın benimsediği kişilere yer vermesi gerektiğini de söyleyen Küçükkaya, “Türkiye’de hakiki demokratik sistem işlemiyor. Sandığa gittiğinizde kimin milletvekili olacağına siz karar vereceksiniz. Muhalefet partileri, geleneksel siyasi tercihleri bir yana bırakıp, 4-5 dönemdir milletvekili olan isimleri bir kenara koyarsa ve halka yakın, halkın çıkarları için mücadele edecek isimlere yer verirse, herkes en iyi adayını koyarsa tablo değişir. Parti içi demokrasi en önemli şeydir” dedi.
Konferansın sonunda Başkan Kocamaz, Başkan Tarhan, MGC Başkanı Ünal ve İsmail Küçükkaya, gazetecilik mesleğinde 40 yılını dolduran Mersinli 14 gazeteciye plaket ve hediye takdim etti. Kocamaz, Küçükkaya’ya da kendi yazdığı, çerçeveletilmiş bir şiir ile çiçek sundu. Etkinlik sonunda, Küçükkaya uzun süre hayranları ile fotoğraf çektirerek, kitap imzaladı.