Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Ordu Şube Başkanı Nuri Kahraman, şehirlerin bir hafızası ve ruhunun olduğunu belirterek, “Bu hafıza ruhunun şehrin geleceğinin şekillenmesine katkısının da mutlak olacağı unutulmadan, kültürel çabalar ve kimlik noktasında resmi ya da sivil, herkes üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Ordu Şube Başkanı Nuri Kahraman, 2015 yılı için yayınladığı mesajında ülkeni ve şehirlerin hızla geliştiğini, bununla bağlantılı olarak çehresinin de doğal olarak değiştiğini vurguladı. Bu değişim ve gelişim sırasında kültürel çalışmaların ihmal edilmemesi, dinamik bir merkez oluşturularak var olan çabaların daha planlı-programlı bir şekilde koordine edilmesi gerektiğini ifade eden Kahraman, “Şehirlerin de bir hafızası ve ruhu vardır. Bu hafıza ve ruhun şehrin geleceğinin şekillenmesine katkısı unutulmamalıdır. Kültürel çabalar ve kimlik noktasında resmi ya da sivil, herkes üzerine düşeni yapmalıdır” diye konuştu.
Kahraman yaptığı açıklamada, sözü kendi yaşadığımız şehre getirerek açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ordu, başına Güzel sıfatı en çok yakışanlardan gerçek güzel bir şehir. Büyük şehir statüsü ve de yönetimin iktidarla buluştuğu yeni dönemle birlikte fizikî yatırımlar ve bu kategorideki gayretler de daha bir ivme kazandı. Dereyolu, Çevre Yolu, Havalimanı, ilçeler ve yaylalar arası yollar, mahalleler arası bağlantılar, sosyal çalışmalar vs. kısaca göz gezdirdiğimizde, topyekun bir çalışmaya şahit oluyoruz. Ancak, tüm bunlar şehrin hafızası, bugünü ve yarını noktasındaki kültürel çalışmalarla taçlandırılmalıdır”
Kahraman, şöyle devam etti: “Artık, Büyükşehir statüsüne geçen, kısa sürede, fiziki ve fonksiyonel anlamda, hatırı sayılır üniversiteler arasına giren, 20 bine yakın öğrencisiyle gerçek bir potansiyel olan bir bilim yuvasına sahip Güzel Ordu’da kültürel hayatın daha canlı olması gerekir. Tarihimiz, kimliğimiz, geçmişimiz, değerlerimiz, folklorumuz, müziğimiz ve de tüm özellik ve güzelliklerimiz gün yüzüne çıkarılıp bunlardan yeni kompozisyonlar oluşturulmalı. Bunun için bilimsel çalışmalar kadar yarışma ve anmalar yapılmalı, görsel sanatlar sergilenmeli; olabilecek her türlü akademik, sanatsal, medyatik faaliyetlerin arayışına girilmelidir.”
Ordu’ya turizm şehri denildiğini hatırlatan Nuri Kahraman, “Turizm şehriyiz diyoruz ama, bu anlamdaki çalışmaların yanında kültürel çalışmalar da en azından at başı gitmeli. Hatta daha öne geçmelidir. Bunun için de Büyükşehir ve Üniversitemiz, vilayet yetkililerimiz, ilçe belediyelerimiz, sendika ve diğer STK’lar bir plan dahilinde bu yılı, şehrin kültür ve kimliğine dair çalışmalara ağırlık verilen bir yıl olarak değerlendirmelidirler. Valiliğimiz ya da Büyükşehir veya Altınordu Belediyemizin öncülüğünde, bu doğrultuda planlı, programlı, koordineli bir faaliyetler manzumesi ortaya konulabilir” şeklinde konuştu.