Almanya’daki yüksek vergi oranları ve tasarruf sahiplerinin ellerindeki nakitleri nasıl değerlendireceklerini bilmediği için 2 trilyon Euro’nun yastık altında saklandığı ortaya çıktı.
Almanya’da yayın yapan Handelsblatt gazetesi tarafından yapılan araştırmada, tasarruflarını nasıl değerlendireceklerini bilmeyen Almanların yastık altı zengini olduğu belirtildi. Almanya’daki bankaların ise, yastık altındaki bu tasarrufları piyasaya çekebilmek için çeşitli teşvik edici tasarruf paketleri hazırlayarak bu kaynağı günlük akışa kazandırmayı özendirdiği kaydedildi. Almanya’da yıllık tasarrufun 11,1 trilyon olduğuna değinen uzmanlar, bu tasarrufların yüzde 17’si olan yaklaşık 2 trilyonun etkisiz kalmasının finans piyasaları için olumsuz etki yaptığını bildirdi. Uzmanlar, hükümetin yastık altı tasarruflar için özel teşvikler getirmesini talep etti.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, faiz oranlarının düşük olması ve maliyenin kara para hareketliliği konusundaki uluslararası operasyonların halkı da ürküttüğüne dikkati çekerek, “Kara para ile mücadele ederken halkın tasarruflarının yastık altına gitmesi global ekonomik sistemlere zarar veriyor” dedi.
Almanya’da faaliyet gösteren 104 bankanın ortalama faiz oralarının 0.01. ile 1.3 Euro civarında olması ise tasarruf sahiplerini cezbetmediği, “Param yastık altında çalınır” diye düşünenlerin ise devlet tahvili aldığı belirtildi.