Edinilen bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü Fikri Mülkiyet Büro Amirliği ekipleri, gelen bir ihbar üzerine çalışma başlattı. Yapılan çalışmaların ardından 3 Şubat 2015 tarihinde Fatih Şehremini Mahallesi Kızılelma Caddesi Velet Çelebi Sokak No 23/5 Gülfidan Apartmanı’nda önceden belirlenen bir adrese operasyon düzenlendi. Suriye uyruklu kişilerin oturduğu apartmana baskın düzenleyen polis ekipleri, yaptığı aramalarda çoğu kanser tedavisinde kullanılan ve değişik markalarda 2 bin 9 kutu ilaç ele geçirdi.

Operasyonda gözaltına alınan 5 kişi, haklarında TCK’nın 158. Maddesinde tanımlı nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla işlem yapıldığı öğrenilirken, zanlılara ait Suriye plakalı bir araçta da arama yapıldı. Yapılan operasyon, polis kamerasına da yansıdı. Görüntülerde polis ekiplerinin adrese baskın anı, adreste yapılan aramalar ve ele geçirilen ilaç kutuları görülüyor.

SGK’YI 450 BİN TL DOLANDIRDILAR
Ele geçirilen ilaçların barkod ve karekod sorgulamalarında ilaçların genellikle İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Hakkari ve Kırıkkale illeri başta olmak üzere eczaneler aracılığıyla reçete karşılığında satışının yapıldığı ve reçetelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) fatura edilerek, SKG’nın 450 bin TL dolandırıldığı ortaya çıktı. Adına ilaç yazılan hastaların ise bu durumdan haberdar olmadıkları ve kendi ilacını almak istediklerinde ilaçlarının daha önceden alındığı gerekçesiyle mağdur oldukları, SGK’ya bu şekilde çok sayıda vatandaşın şikâyette bulunduğu öğrenildi. SGK’nın ise söz konusu hileli reçeteler karşılığında ilaç bedellerini eczanelere ödediği ortaya çıktı. Ancak soruşturmayı derinleştiren Güvenlik Şube Müdürlüğü Fikri Mülkiyet Büro Amirliği ekipleri, gerçek hastalara bu ilaçların ulaşmadığı, eczanelerin reçete karşılığında satış yaptığı ilaçların ise halen piyasada dolaştığı ve ticaretinin yapıldığı, SGK’nın eczanelere haksız yere ödeme yapması sonucu zarara uğratıldığı belirledi.

Öte yandan ele geçirilen ilaçlarla ilgili Güvenlik Şube Müdürlüğü Fikri Mülkiyet Büro Amirliği ekipleri bir ilaç firması uzmanlarıyla inceleme başlattı. Yapılan incelemelerde Herceptin ve Altuzan 400 mg isimli kanser ilaçlarının karekod numarasının her bir ürün için ayrı olması gerekirken, ilaç kutuları üzerinde aynı karekod numarasının bulunduğu, karekod etiketi baskı kalitesinin orijinal etiketten farklı olduğu tespit edildi. Ayrıca ilaçların flakonlarındaki son kullanma tarihleri ile ambalajlarındaki son kullanma tarihlerinin farklı olduğu, ilaçların flakonlarında yer alan son kullanma tarihlerinin geçmiş olduğu, kanser ilaçlarının soğuk zincir şartlarında bulunması ve taşınması gerekirken bu şartlara uyulmadığının belirlendiği bildirildi.
Operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 2’si savcılıktan, Suriye uyruklu 3 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.