İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yenişehir’de ölü bulunan 84 köpeğin oksijensiz kaldığı için hayatını kaybettiğini söyledi.
Basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa gündemi, hatta ulusal gündeme gelmekten çok hoşlanmadığımız ama olayı bahane ederek farklı yaklaşımlarla hareket edenleri de kamuoyu nezdinde bilgilendirmeyi düşünerek, bu açıklamaları yapma ihtiyacı hissediyorum. İnegöl Belediyesi olarak ilçemizde yaşayan her bireyi nasıl önemli ve değerli kabul ediyorsak, her canı da bu bir hayvan da olsa, bir mahlukat da olsa önemli ve değerli kabul ediyoruz. 22 dairemizden biri de Veteriner İşleri Müdürlüğü. Biz yaklaşık 2 yıl önce bir veteriner yetmediği için ikinci bir veterineri bünyemizde istihdam ettik. Hayvan barınağı oluşturduk. Bursa’nın 17 belediyesi içerisinde, Osmangazi ve Nilüfer’den sonra bu konuda en iyi alt yapıya sahip belediyeyiz. Hayvan barınağı olan, bu hayvanların her türlü tedavilerin, röntgen cihazına varana kadar bütün ameliyatların yapılabildiği güzel bir ortam hazırladık. Devletimizin de bize öngördüğü hayvanları alıp gerekli tedavileri yapmak, kısırlaştırmak ve bu hayvanları tekrar doğaya salıvermek. Kurumumuz tarafından ilçemiz sınırları dahilinde toplanan sahipsiz hayvanlar, hayvan barınağımıza getirilerek burada tedavi ve kısırlaştırma operasyonları, bütün aşılarının tamamlanması, belediyemize ait olan kulak küpesi ve çipinin takılması ve iyileşme sürecinin tamamlanmasından sonra tekrar doğaya bırakılır. İnegöl Belediyesi olarak bu işlemi yıllardır aynı şekilde yapmaktayız” dedi.
Geçtiğimiz salı akşamı çok talihsiz bir olayın gerçekleştiğini aktaran Aktaş, “24 Şubat 2015 günü saat 22.00 sıralarında çalışanlarımız Bayram B. ve Mustafa D. tarafından 3 seferde götürülmesi gereken hayvanların, ilgili personellerimizin kendi başlarına aldıkları inisiyatifle işi çabuklaştırma adına tek seferde sevk edilmek istenmiştir. Sevkiyat anında olumsuzluk olmaması, köpeklerin aracın kasasından atlamaması ve düşmemesi için aracın kasasına branda çekilmiştir. Hayvanların taşıyıcı personele, sorumlu hekimler tarafından Boğazköy bölgesinde farklı alanlara bırakılması talimatı verilmiş olmasına rağmen, çalışan personel gece karanlığında yolu şaşırıp mevcut bölgeden uzaklaşmış. Tabi bu zaman zarfında bir hayli süre geçtiği için personelimiz hayvanların araçta durumlarını kontrol etmeden olayın olduğu yerde hayvanları bırakmışlar. Personellerimizin ihmalkarlığı, havanın karanlık olması ve personelimizin hayvanların son durumuna bakmadan hayvanları boşaltıp bölgeden uzaklaşmaları böyle talihsiz bir durumu ortaya çıkarmıştır. Hayvanların nakil aracına yüklenme saati dikkate alındığında, saat 18.00 sularında yükleme yapılmıştır. Hayvanların güvenliklerini sağlamak amacıyla kasaya çekilen brandanın kasayı havasız bırakması gibi gelişen olaylar sonucunda böyle bir olay ortaya çıkmıştır. Hayvan katliamı yapıyor olsak, doğaya bıraktığımız hayvanın kulağına neden küpe takalım? Böyle bir şey yapmayız” şeklinde konuştu.
"SOLUNUM YETERSİZLİĞİNDEN DOLAYI ÖLDÜKLERİ ANLAŞILMIŞTIR"
Başkan Aktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yaşanan gelişmeler incelenmesi neticesinde personellerimizin ihmalleri sonucu 84 köpeğin havasızlıktan öldüğünü tahmin etmekteyiz. Zaten araca 100 civarında hayvan yüklenmiş, 84 hayvan maalesef ölmüş, 16 hayvan ise boğulmaktan son anda kurtarılmıştır. Jandarma ekiplerinin olay yerinde yaptıkları incelemelerde, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan görevli veteriner hekimlerin ölen köpekler üzerinde yaptıkları kontrollerde ve yaşamına devam eden 16 köpeğin durumlarına bakıldığında olayın bir itlaf olmadığı, ihmaller sonucunda köpeklerin solunum yetersizliğinden dolayı öldükleri anlaşılmıştır."
3 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI
Taşeron işçiler Bayram B. ve Mustafa D. ile Veteriner Müdürü Mesut K.’nin olayla ilgili ifadesinin alındığını belirten Aktaş, "Arkadaşlarımızın konuyla alakalı savunmalarını istedik. Vali vekilimize gerekli bütün bilgileri aktardım. Olayla alakalı çok üzüntülüyüz. Kasıt asla söz konusu olamaz. İhmal olan arkadaşlarımız kanun nezdinde gerekli hesaplarını vereceklerdir. Konunun takipçisi olduğumuzu bildirmek isterim" açıklamasını yaptı.
İDOHA’nın suç duyurusunda bulanacağının bildirilmesi üzerine Aktaş, “Bizim asla itlaf yapmamız söz konusu olmaz” dedi.