Konya’nın Beyşehir ilçesinde, açılan “Sürü Yönetim Elemanı Yetiştiricisi” kursunu başarıyla bitiren kursiyerlere kepenekleri giydirildi, sertifikaları verildi.
Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Beyşehir Halk Eğitim Merkezi tarafından müşterek olarak düzenlenen kursun son bulmasının ardından Yenidoğan Mahallesi Düğün Salonu’nda sertifika töreni düzenlendi.
Törende bir konuşma yapan Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, açılan kursta 253 kursiyerin eğitim gördüğünü söyledi. İlçede 3 bin 185 işletmede 38 bin 460 büyükbaş, 215 işletmede 33 bin küçükbaş hayvan mevcudu olduğunu hatırlatan ve ilçenin hayvan varlığının günden güne arttığına vurgu yapan Karşıyaka, bu potansiyelin değerlendirilmesinde halk arasında çoban olarak adlandırılan sürü yönetim elemanlarının mesleki eğitimlerinin büyük önem arz ettiğini dile getirdi.
Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ise, artık sürü yöneticisi elemanı olarak adlandırılan çobanlık olarak bilinen işin 18 Nisan 2014 tarihinde bir meslek haline gelerek bununla ilgili standartların belirlendiğini söyledi. Bu mesleğin kendileri açısından olmazsa olmaz olduğunu belirten Baydar, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en büyük giderin yem olurken, küçükbaşta ise en büyük giderin çobanlık yani bakıcılık gideri olduğunu belirtti. Meslek haline geldikten sonra bu işi yapanların bakanlık tarafından desteklenmeye başladığını da aktaran Baydar, Konya’da 2014 yılında 2 bin 165, 2015 yılında ise bin 116 kişinin sürücü yöneticisi elemanı olarak eğitim görerek sertifika sahibi olduğunu söyledi.
Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük de, çobanlık işinin, sürü yöneticisi elemanı olarak meslek haline geldikten sonra bu işi yapmaya başlayan insanların devlet tarafından sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması için bir kısım adımların atıldığını belirtti. Başıbüyük, Konya’da iki yıl içerisinde toplam 3 bin 500 kişinin bu işi yapmaya talip olması ve eğitimini almasının istihdam açısından da önemli olduğuna vurgu yaparken, eskiden eğitimsiz olarak yapılan işlerin artık teknik olarak donanımlı insanlar tarafından yapılmaya başlandığını ve bu işi yapanlara bu şekilde prestij kazandırılmaya çalışıldığını kaydetti.
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun ise, hayatın öğrenmekten ibaret olduğunu belirterek, insanların her yerde, her mekanda ve her zaman öğreneceği mutlaka bir şeyler olduğunu söyleyerek, "Gerek tarım, gerek hayvancılık, gerekse farklı alanlarda sürekli eğitime, gelişime ihtiyaç olduğu açıktır. Bundan dolayı bu eğitimleri veren kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Beyşehir’de açılan kursa katılan her mahalleden bir sürü yöneticisi elemanına sertifikaları ilçe protokolü tarafından verildi, kepenekleri giydirildi.