BÜLENT Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Atasoy, Türkiye'de evliliklerin neredeyse yarıya yakınının boşanma ile sonlandığını belirterek, "İyi bir eş, ebeveyn olma amaçlı eğitimler, evlilik ve çocuk sahibi olma öncesi eğitimler sağlanması bu alanda yaşanan sıkıntıları azaltabilir" dedi.
Prof. Dr. Nuray Atasoy, çiftlerin birbirilerini eleştirme, savunmaya geçme, birbirilerine duvar örme ve ilişkiden kopma gibi problemlerin en çok karşılaştıkları sorun alanları olduğunu söyledi. Çiftler arasındaki bu sorunların birbirlerini tetikleyip kısır döngüye yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Atasoy, şöyle dedi:
"Eleştiren bir eşe savunma ile tepki verilir sonrasında mesafe ve kopma gelir. Sonuçta ilişki hazzını kaybeder ve kişi için ruhsal olarak stres kaynağı haline gelir. Evlilik sorunları özellikle kadınlarda depresyonun en önemli nedeni olarak görünmektedir. Pek çok kültürde özellikle de düşük eğitimle birlikte olduğunda ilişkiler kadına yaşam alanı bırakmamakta ve duygusal, fiziksel, cinsel şiddetin en önemli kaynağı haline gelmektedir."
Hayatta başarılı olabilmek veya güzel bir iş yapmak için yıllarca eğitim alındığını fakat çok daha önemli olan eş, çift ve ebeveyn olmak konusunda eğitim alınmadığını söyleyen Prof. Dr. Atasoy, "Hayatımızın en önemli noktasını doğal yöntemle öğrenmeye çalışıyoruz. Kişiler arası ilişkilerde etkin ve sağlıklı olmak, iyi bir eş, ebeveyn olma amaçlı eğitimler, belki evlilik ve çocuk sahibi olma öncesi eğitimler sağlanması bu alanda yaşanan sıkıntıları azaltabilir" dedi.

FOTOĞRAFLI